Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Onterven van een echtgenoot

Een echtgenoot kun je onterven. De echtgenoot heeft dan ook geen recht op een zogenaamde legitieme portie (zoals bij kinderen). De langstlevende echtgenoot staat niet helemaal met lege handen en kan het de erfgenamen nog knap lastig maken. De langstlevende heeft nog een aantal rechten, in dit artikel een overzicht. Als u uw echtgenoot wilt onterven, moet u wel langs de notaris voor een testament.

Een echtgenoot onterven, hoe werkt dit?

Onterven van een echtgenoot is niet vaak een gesprek bij een notaris. Vroeger was de echtgenoot volgens de wet geen erfgenaam, na de Eerste Wereldoorlog is dit anders geworden. Vanaf dat moment kreeg de echtgenoot - volgens de wet - een erfdeel. In de praktijk wordt wel gezegd dat de echtgenoot 50%, te vermeerderen met een erfdeel / kindsdeel krijgt, dit is niet juist. De echtgenoot krijgt op grond van de gemeenschap van goederen 50%, feitelijk is dit al van hem of haar. Daarnaast krijgt hij / zij een erfdeel / kindsdeel. Als men op basis van uitsluiting van iedere gemeenschap is gehuwd (huwelijkse voorwaarden), dan krijgt de langstlevende echtgenoot enkel een erfdeel / kindsdeel.

Rechten van de langstlevende bij onterven echtgenoot

Sinds 2003 wordt de langstlevende echtgenoot beter behandeld. Zonder een testament krijgt de langstlevende echtgenoot alles in eigendom en krijgen de kinderen een vordering (in geld) op de langstlevende echtgenoot. De wetgever heeft de langstlevende echtgenoot een aantal rechten gegeven. De belangrijkste zijn:

  1. Woning: de langstlevende echtgenoot heeft het recht om 6 maanden in de woning te blijven wonen.
  2. Inboedel: de langstlevende echtgenoot mag gedurende 6 maanden de inboedel in de woning gebruiken.
  3. Vruchtgebruik woning en inboedel: de langstlevende echtgenoot kan eisen dat hij / zij een vruchtgebruik krijgt op de woning en de inboedel, dit moet binnen 6 maanden na het overlijden plaatsvinden. Dit recht kan enkel worden geëist als dit voor zijn of haar verzorging nodig is. 
  4. Vruchtgebruik overige zaken: evenzo als onder ad 3, edoch dan het vruchtgebruik op overige zaken, dit recht moet binnen 12 maanden na het overlijden worden geëist. Dit recht kan enkel worden geëist als dit voor zijn of haar verzorging nodig is. 

Estateplanningstip

In sommige gevallen wordt het onterven van de langstlevende echtgenoot ook gebruikt als planningsinstrument om erfbelasting te besparen.

Vragen over onterven langstlevende echtgenoot

Als u vragen of opmerkingen heeft over het onterven van een echtgenoot, kunt u contact opnemen met onze notaris. Stuurt u hiervoor een mail.10 Jul 2012Waardeer het artikel Onterven echtgenoot

Onterven echtgenoot heeft een waardering van 7.8 / 10 punten met 5 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl