Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Legaten uitkeren

Een legaat of testamentaire making is de bepaling in een testament waarbij een bepaald goed of een bepaalde som geld aan een bepaald iemand wordt nagelaten. Als deze persoon op het moment van overlijden niet meer leeft, valt dit legaat meestal weer terug in de nalatenschap en wordt dit door de erfgenamen verdeeld.

Legaat met plaatsvervulling

Als de erflater een legaat heeft toegekend met zogenaamde plaatsvervulling, dan kan het zijn dat deze nieuwe persoon (of familie van hem of haar) het legaat krijgt. Dit moet dan wel uitdrukkelijk in het testament staan.

Toelichting legaat in testament

Een testament is een zogenaamde uiterste wil. Een legaat is een uiterste wilsbeschikking waarin de overledene / erflater aan één of meer personen een geldbedrag of goed heeft toegekend. Een legaat komt ten laste van alle erfgenamen. Een vordering van een legataris wordt niet altijd uitbetaald, de schulden van de erflater moeten eerst worden betaald. Als  deze schulden groter zijn dan de bezittingen van de erflater, dan krijgt de legataris niets. Een legataris loopt echter geen risico, de erfgenamen wel.

Een legaat wordt soms gekoppeld aan een voorwaarde (bijvoorbeeld gebruiken voor studie, auto, huis, etc.). Het kan ook zijn dat de legataris een deel van het legaat aan een ander moet geven, we spreken dan over een sublegaat.

Legaat is weg

Een legaat in de vorm van bijvoorbeeld een schilderij, auto, etc. dat er bij het overlijden niet meer is, heeft geen waarde meer. Een erflater is namelijk niet verplicht om deze roerende zaken te behouden tot zijn overlijden.

Legaat vrij van recht

Als in een testament een legaat is vermaakt aan iemand met de bepaling "legaat vrij van recht", dan moeten de kosten en de erfbelasting door de overige erfgenamen worden betaald. Voorbeeld: ik legateer aan mijn tuinman een bedrag van € 10.000, vrij van rechten en kosten, tot mijn erfgenamen benoem ik mijn partner en mijn 3 kinderen.

Vragen over een legaat

Als u vragen of opmerkingen heeft over de erfenis, een legaat, een sublegaat, het verwerpen van een erfenis, de inzage in een testament, de aangifte erfbelasting, etc., kunt u zonder verdere verplichtingen onderstaand vragenformulier invullen. U krijgt dan binnen 48 uur bericht van onze notaris of fiscaal jurist.  

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld en elke partner zal u eerst een offerte aanbieden dan wel zonder verdere kosten uw vraag beantwoorden. U kunt ons ook bellen of geheel vrijblijvend een email sturen.2 Aug 2012Waardeer het artikel Legaten uitkeren

Legaten uitkeren heeft een waardering van 5.8 / 10 punten met 24 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl