Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Ontbinden samenlevingsovereenkomst

In Twente zeggen ze "het nus lig onder de boom", dit wil zeggen dat de relatie is beëindigd. Het ontbinden van een samenlevingsovereenkomst of een samenlevingscontract is eenvoudig. Het contract of de overeenkomst eindigt als u niet meer samenwoont, tenminste dit zal meestal in de samenlevingsovereenkomst staan. Soms moet u hiervoor nog wel een (aangetekende) brief sturen.

Aandachtspunten einde samenwonen

Ontbinden van de samenwoning is dus simpel, aangetekende brief sturen en klaar. Er blijven dan soms wel zaken over die nog moeten worden geregeld. De belangrijkste worden hieronder behandeld.

  1. Eigen woning is gemeenschappelijk: de woning moet worden verkocht of één van u blijft er wonen. In dit laatste geval is het wenselijk dat de vertrekkende partner niet meer aansprakelijk is voor de hypotheek en de eigendom van de woning.
  2. Roerende zaken verdelen: overleg omtrent de verdeling van de roerende zaken, degene op wiens naam een roerende zaak is gekocht is eigenaar. Hiervoor geldt als uitgangspunt de naam op de factuur en / of degene ten laste van wie de roerende zaak is betaald. Het samenlevingscontract kan hier duidelijkheid over geven, een lijst met zaken die bij het samenwonen aanwezig waren kan tevens duidelijkheid verschaffen. Bij sieraden en kleding is het eigendomsrecht ook relatief eenvoudig: deze zaken zijn van degene die ze gebruikt, tenzij de andere partner kan aantonen dat hij of zij er meer recht op heeft. De meeste zaken behoren dus in eigendom toe aan degene die dit via een aankoopnota of betaling kan bewijzen.
  3. Kinderen: er zullen afspraken gemaakt moeten worden over de opvoeding van het kind of de kinderen, mits ze nog minderjarig zijn. Het is verstandig hierover een ouderschapsplan op te stellen, sinds 2009 bent u dit ook wettelijk verplicht. Belangrijk is ook nog hoe het ouderlijk gezag is geregeld, bij samenwoners heeft de man niet automatisch dezelfde rechten als de vrouw.
  4. Alimentatie: bij samenwoners is er vrijwel nooit een alimentatieplicht. Er zijn advocaten die soms naar de rechter stappen en op basis van de redelijkheid en billijkheid een verzoek om partneralimentatie indienen.
  5. Testament: laat uw testament aanpassen, tenminste als hierin uw ex-partner wordt gemeld.

Praten kost niks

Een afspraak met onze notaris en / of fiscaal jurist op zijn kantoor kost niks. U krijgt van hem een bak koffie of thee, een warme ontvangst en u hoeft enkel tijd te investeren. Na dit gesprek weet u wat de mogelijkheden zijn, of er actie noodzakelijk is en wat overige aandachtspunten zijn. De notaris of fiscaal jurist zal u laten weten op welke kosten u moet rekenen en u kunt er dan eens rustig over nadenken.

U kunt via deze site ook een offerte aanvragen, binnen 48 uur heeft u een bericht in uw e-mailbox. Daarnaast kunt u via het terugbelverzoek een notaris of fiscaal jurist eenvoudig met u laten bellen. Wij willen u graag helpen en adviseren en stellen hierbij enkel uw belang voorop.

Bij emotionele zaken moet de afspraak eigenlijk gisteren of direct plaatsvinden, dit is voor ons geen probleem. Bel ons en hoogstwaarschijnlijk ziet u ons binnen enkele uren. Een afspraak in de avond of in het weekend is geen probleem.20 Mei 2012Waardeer het artikel Ontbinden samenlevingsovereenkomst

Ontbinden samenlevingsovereenkomst heeft een waardering van 7.9 / 10 punten met 17 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl