Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Huwelijk om erfbelasting te besparen mag niet

U woont samen en uw vermogen is substantieel. U bent op leeftijd en wilt een groot deel van uw vermogen nalaten aan uw partner met wie u ongehuwd al een tijdje samenwoont. De notaris stelt voor "trouwen in gemeenschap van goederen en testament opstellen". Dit idee wordt uitgevoerd. In deze casus was de rechter het niet eens met dit soort huwelijk, dat enkel om belasting te besparen is gesloten. Het huwelijk wordt nietig verklaard.

De uitspraak over huwelijk en erfbelasting

Door in gemeenschap van goederen te trouwen worden de volgende voordelen bereikt:

  • 50% van het vermogen gaat naar de andere partner;
  • de verhoogde vrijstellingen voor de erfbelasting zijn van toepassing;
  • de laagste tarieven voor de erfbelasting zijn van toepassing.

Als bij een huwelijk de besparing van erfbelasting voorop staat en het enige doel is, dan ziet het Gerechtshof een probleem in een huwelijk. Een bijzondere uitspraak onder gelukkig bijzondere omstandigheden. In 2008 gingen Tamara (* 79 jaar) en Henk (* 22 jaar) trouwen op een mooie locatie. Ze trouwden in algehele gemeenschap van goederen. Tamara had zich voor het huwelijk - zoals gebruikelijk - laten informeren door een notaris. Tamara heeft in dit gesprek aangegegeven dat zij een groot deel van haar vermogen wilde nalaten aan Henk. De broer en moeder van Henk zouden ook een deel van de nalatenschap krijgen, dit via een legaat.

Het Gerechtshof in Arnhem twijfelde aan het geestesvermogen van Tamara, dit had de Rechtbank ook al vastgesteld. Het is volgens het Gerechtshof de vraag of Tamara begrijpt wat de gevolgen van het huwelijk zijn en of zij volledig achter deze beslissing stond (de wil bepalen). Op basis van verklaringen van deskundigen en familieleden twijfelde de rechter aan de goede trouw van Henk. Het lijkt erop dat het huwelijk enkel is aangegaan uit fiscale overwegingen (besparen erfbelasting). De rechters verklaarden het huwelijk dan ook nietig, een bijzondere uitspraak.

Bron: Gerechtshof Arnhem d.d. 5 april 2012.

(*) fictief gekozen namen, de leeftijd klopt wel.11 Jun 2012Waardeer het artikel Huwelijk en besparen erfbelasting

Huwelijk en besparen erfbelasting heeft een waardering van 10 / 10 punten met 3 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl