Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Koude uitsluiting in uw huwelijkse voorwaarden

Steeds meer gehuwden komen huwelijkse voorwaarden overeen. Huwelijkse voorwaarden moeten via een notaris worden opgesteld. U kunt huwelijkse voorwaarden via deze internetsite opstellen. In veel huwelijkse voorwaarden is een zogenaamde koude uitsluiting opgenomen. De partners / echtgenoten komen dan overeen dat het vermogen te allen tijde privé-eigendom blijft van degene die het vermogen heeft gekocht, gefinancierd of aangebracht. Als een eigendom - bijvoorbeeld een woning - samen wordt gekocht, is dit wel gezamenlijk vermogen.

Voorbeeld koude uitsluiting

Tamara en Max gaan in 2006 trouwen. Max is door de crisis net ontslagen en is een nieuw bedrijf begonnen. Max en Tamara besluiten via de notaris huwelijkse voorwaarden op te stellen, dit met een koude uitsluiting. Het bedrijf van Max draait prima en de winsten zijn geweldig. Tamara hoeft niet meer te werken en blijft thuis met de kinderen. In 2010 kopen ze een huis op beider naam. Ze kopen de meubels samen en openen een zogenaamde en / of-rekening bij de Rabobank in hun dorp. Bij een echtscheiding is het bedrijf van Max en zijn de woning, de meubels en de bankrekening gemeenschappelijk vermogen.

De koude uitsluiting

Een echte koude uitsluiting is inderdaad "koud". Er is feitelijk geen gemeenschappelijk vermogen of inkomen. De echtgenoten hebben niets gemeenschappelijks en hoeven ook niets met elkaar te verrekenen bij een echtscheiding. Financieel of economisch is er dus geen binding met elkaar, een koude situatie derhalve. De enige binding die er is, is dat ze elkaar geld of vermogen verschaffen om verplichtingen te betalen en de huishouding draaiende te houden. Huwelijkse voorwaarden met een koude uitsluiting kunnen onrechtvaardige situaties laten ontstaan bij een echtscheiding of bij overlijden van een partner. De niet werkende partner, die veelal veel tijd heeft geïnvesteerd in het gezin, de kinderen, etc. blijft bij een scheiding met lege handen achter. Bij een echtscheiding is er wel een alimentatieplicht, dit is in de wet geregeld en kan lastig worden uitgesloten.

Wanneer huwelijkse voorwaarden opstellen?

Huwelijkse voorwaarden worden meestal voor het huwelijk opgesteld via een notaris. Het is echter ook mogelijk om huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk op te stellen of direct na het huwelijk. De notaris zal de huwelijksvoorwaarden inschrijven in het huwelijksgoederenregister, dit register kan in principe door iedereen worden geraadpleegd. Het register wordt gehouden bij de rechtbank van de gemeente waar het huwelijk is gesloten. Sinds 2012 hoeven huwelijkse voorwaarden die tijdens het huwelijk worden opgesteld niet meer door de rechter te worden goedgekeurd. Het is wel verstandig om huwelijkse voorwaarden die tijdens het huwelijk worden opgesteld voor te leggen aan de Belastingdienst, hierbij gaat het met name om de vermogensverdeling voor en na het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Er mag namelijk geen sprake zijn van een schenkingselement.

Waarom huwelijkse voorwaarden opstellen?

In ongeveer 15% van de gevallen waarbij huwelijkse voorwaarden worden opgesteld, wordt een koude uitsluiting opgenomen. De belangrijkste redenen om huwelijkse voorwaarden op te stellen zijn:

  1. Voorkomen verdelen vermogen dat is verkregen door een erfenis, schenking, hoog inkomen, etc.
  2. Bescherming tegen ondernemersrisico's (faillissement, etc.).
  3. Bescherming van eigen vermogen bij aansprakelijkheden (onderneming, etc.) of een echtscheiding.
  4. Voorkomen dat eigen vermogen wordt meegenomen door financiële problemen of gedrag van de partner.

Vragen koude uitsluiting en huwelijkse voorwaarden

Als u huwelijkse voorwaarden wilt opstellen, kunt u deze hier voorbereiden. Als u vragen of opmerkingen heeft over huwelijkse voorwaarden en / of de koude uitsluiting, kunt u deze onderstaand zonder verdere verplichtingen of kosten aan onze notaris stellen. U kunt ons ook bellen voor direct persoonlijk overleg.11 Sep 2012Waardeer het artikel Koude uitsluiting in huwelijkse voorwaarden

Koude uitsluiting in huwelijkse voorwaarden heeft een waardering van 8 / 10 punten met 20 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl