Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Koude uitsluiting in huwelijkse voorwaarden

Als echtelieden huwelijkse voorwaarden opstellen (hier kunt u deze via het internet opstellen), waarbij tussen de echtelieden geen enkele gemeenschap van goederen bestaat, wordt gesproken over een zogenaamde koude uitsluiting. Het vermogen van beide echtelieden / partners blijft dus volledig gescheiden, het vermogen van de partners zal niet samenvloeien of verrekend hoeven worden. Iedere partner heeft dus zijn eigen inkomen en vermogen.

Deze vorm van huwelijkse voorwaarden (de koude uitsluiting) was in de jaren 50 en 60 erg populair, nu zie je deze zelden. De meeste mensen kiezen voor een beperkte gemeenschap of een verrekenbeding.

Gevolgen koude uitsluiting

Deze vorm van huwelijkse voorwaarden heeft dus tot gevolg dat er tussen u en uw partner zeer beperkt financiële banden bestaan. Het enige dat partijen zal binden bij een echtscheiding is de alimentatieverplichting. Een groot risico van deze vorm van huwelijkse voorwaarden is dat de partner geen of zeer beperkt eigen vermogen kan opbouwen. Bij een echtscheiding of overlijden heeft elke partner alleen recht op zijn eigen (opgebouwde) vermogen.

Onderzoek koude uitsluiting

De Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Groningen hebben een onderzoek gedaan naar de effecten van de koude uitsluiting bij een echtscheiding. De koude uitsluiting komt in 7% van de gevallen voor, meestal binnen de agrarische sector. De koude uitsluiting heeft vooral negatieve effecten voor jonge vrouwen met kinderen. Betere voorlichting door de overheid is wenselijk, aldus de onderzoekers.

Vragen over koude uitsluiting

Als u vragen of opmerkingen heeft over de koude uitsluiting, dan kunt u deze onderstaand aan onze notaris stellen.16 Jul 2012


Waardeer het artikel Koude uitsluiting

Koude uitsluiting heeft een waardering van 6.5 / 10 punten met 4 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl