Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Initiatiefnota partneralimentatie, alimentatie simpeler en korter

In 2012 is door VVD, D66 en PvdA een initiatiefnota ingediend die zal moeten leiden tot nieuwe wetgevingen met betrekking tot de duur van de partneralimentatie. Had men vroeger "levenslang", de huidige 12 jaar wordt in de huidige tijd ook veelal als erg lang gezien. Het lijkt erop dat binnenkort een wetsvoorstel naar de Raad van State zal gaan, om de huidige regels te veranderen. De nieuwe bepalingen zijn helder en doen meer recht aan de werkelijke situatie, waarbij de lengte van het huwelijk en de verminderde kans op werk door de partner die de zorgtaken op zicht heeft genomen, wordt meegewogen. 

Hoe is het nu?

  • Het huwelijk duurt niet langer dan 5 jaar en er zijn geen kinderen uit deze relatie: de partneralimentatie duur niet langer dan de periode dat het huwelijk heeft geduurd.
  • Heeft het huwelijk langer dan vijf jaar geduurd of zijn er kinderen, dan is de termijn in beginsel 12 jaar.

Wat is het voorstel?

In het initiatiefvoorstel zijn enkele categorieën opgenomen:

  • Geen kinderen en het huwelijk duurt korter dan 3 jaar: geen alimentatieplicht.
  • Idem, maar het huwelijk duurt langer: alimentatieplicht voor de helft van de periode dat het huwelijk heeft geduurd, edoch met een maximum van 5 jaar.
  • Zijn er wel kinderen, dan geldt de alimentatieplicht voor de helft van de periode dat het huwelijk heeft geduurd, edoch met een maximum van 5 jaar, tenzij de ene partner beperkt kan werken in verband met de zorgtaken thuis. Is dat het geval, dan loopt de alimentatieverplichting door totdat het jongste kind 12 jaar is. Dat geldt dan weer niet als er sprake is van co-ouderschap.
  • Als het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd en de ene partner heeft altijd de zorgtaken opgenomen, dan kan de alimentatieverplichting worden opgerekt tot maximaal 10 jaar.

Let op: het betreft een initiatiefnota, welke nog moet worden omgezet in een wetsvoorstel.2 Okt 2014


Waardeer het artikel Verkorting periode partneralimentatie

Verkorting periode partneralimentatie heeft een waardering van 10 / 10 punten met 3 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl