Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Verknochte zaken bij een echtscheiding

Bij een echtscheiding worden alle bezittingen van de gemeenschap van goederen verdeeld, hopelijk eerlijk. De zogenaamde verknochte zaken worden bij huwelijk in gemeenschap van goederen niet verdeeld. Wat zijn verknochte zaken eigenlijk?

Verknochte zaken

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan worden de zaken 50% / 50% verdeeld. De zogenaamde verknochte zaken worden echter niet verdeeld. Volgens het burgerlijk wetboek is opgenomen dat zogenaamde verknochte zaken buiten de gemeenschap van goederen vallen bij een echtscheiding. De belangrijkste zaken waar u aan kunt denken zijn:

  1. smartegeld dat u heeft ontvangen;
  2. sommige schenkingen (mits schenker dit zo heeft bepaald, via uitsluitingsclausule of schenkingsakte);
  3. bepaalde erfenissen (mits erflater dit zo heeft bepaald, via uitsluitingsclausule of testament);
  4. een invaliditeitspensioen;
  5. ontslagvergoeding welke is gebruikt voor overbruggingspensioen;
  6. persoonlijke schulden;
  7. kleding zonder veel waarde;
  8. kunstbeen, etc.

Tastbare zaken en echtscheiding

Feitelijk vallen tastbare zaken nimmer onder de zogenaamde verknochte zaken. Veel echtelieden hebben het idee dat bepaalde zaken, zoals een oldtimer, sierraden, kettingen, horloges, verzamelingen, etc. verknochte zaken zijn. Dit is niet zo. Het kan wel zo zijn dat de rechter van mening is dat de zaken moeten worden toegewezen aan de man of de vrouw, echter dan moet wel 50% van de waarde worden afgerekend. U krijgt dus de roerende zaak, maar moet wel afrekenen met uw ex partner.

Huwelijkse voorwaarden en verknochte zaken

In huwelijkse voorwaarden kunt u meer regelen als het om verknochte zaken gaat. Bij een gemeenschap van goederen valt vrijwel alles in de gemeenschap, enkel zaken waarvan iemand anders uitdrukkelijk heeft bepaald dat deze niet in de gemeenschap mogen vallen (schenkingen, erfenissen) vallen er buiten.15 Jul 2012Waardeer het artikel Verknochte zaken echtscheiding

Verknochte zaken echtscheiding heeft een waardering van 6.8 / 10 punten met 4 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl