Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Eigen bedrijf en echtscheiding

Een echtscheiding is een echtscheiding. Mijn praktijk leert mij echter dat een echtscheiding van een ondernemer of directeur-grootaandeelhouder (DGA) meer problemen veroorzaakt dan een echtscheiding van een werknemer. De redenen zijn eigenlijk simpel:

 1. Alimentatie: het inkomen zal niet elk jaar gelijk zijn. De winst moet voor de grondslag van de alimentatie ook worden meegenomen.
 2. Vermogen: de waarde van de onderneming moet soms worden verdeeld, er wordt echter niets gerealiseerd (onderneming wordt niet verkocht).
 3. Pensioen: soms zit pensioen in de B.V., tegenover de reserve staat meestal geen geld, terwijl het pensioen wel moet worden verdeeld.

Alimentatie, echtscheiding, ondernemer en DGA

Hoe bereken je de alimentatie bij een DGA of ondernemer? De rechter is hier snel klaar mee, zij hanteren de zogenaamde TREMA norm. Bij ondernemers heb je hier echter niet veel aan. Deze normen geven te weinig houvast voor de draagkracht van ondernemers. Een aantal vragen komt dan aan de orde, u kunt hierbij denken aan:

 • Hoe verdeel je een bedrijf als het vermogen nodig is om het bedrijf te laten draaien?
 • Hoe ga je om met pensioen in eigen beheer waarvan het geld niet direct voorhanden is?
 • Welk deel van de winst moet je meenemen voor de alimentatie als het bedrijf de winst normaal zou investeren in nieuwe voorraad en machines?
 • Een DGA stelt zijn salaris zelf vast, met welk salaris moet je dan rekening houden?
 • Moet je opnamen uit het bedrijf (zoals rekening-courantopnames) meenemen als inkomen van de DGA of ondernemer?
 • Hoe bepaal je de welstand tijdens het huwelijk als de winsten schommelen en de welstand hierop wordt aangepast?
 • Wat is het bedrijf waard en hoe bereken je dit? Hierbij rekening houden met vrije kasstroom, goodwill, stille reserves. waarde deelnemingen, eenmalige afschrijvingen, etc.
 • Kan een ondernemer alimentatie betalen als de onderneming verlies maakt?

De praktijk kent niet één weg naar Rome. Een echtscheiding van een DGA of ondernemer is complex en maatwerk is dus geboden. Ik adviseer regelmatig ondernemers, maar ook partners van ondernemers bij een dergelijke scheiding. Een aantal belangrijke aandachtspunten bij een echtscheiding van ondernemers is:

 1. Neem voor het inkomen een gemiddelde van de winsten gedurende 3 jaren, kijk hierbij ook naar de winst van het lopende boekjaar.
 2. Laat de activa van de onderneming waarderen door een deskundige.
 3. Kijk welke bedragen er naast het salaris worden opgenomen uit de onderneming en neem hiervan een gemiddelde.
 4. Wees redelijk bij de waardering van de onderneming en bereken de waarde op tenminste 3 verschillende manieren, hierbij meest recente resultaten zwaarder laten wegen dan oudere jaren.

Gratis oriënterend gesprek voor ondernemers of partners van ondernemers

Als fiscaal juristen hebben wij veel meer verstand van jaarrekeningen, inkomen, waarderingen, etc. dan advocaten. Wij kunnen hierin prima samenwerken met de advocaat en samen met hem of haar optrekken in een echtscheidingsprocedure. Een oriënterend gesprek bij ons op kantoor is zonder verdere kosten. Stuurt u hiertoe gerust een e-mail of bel mij .20 Jul 2012Waardeer het artikel Eigen bedrijf en echtscheiding

Eigen bedrijf en echtscheiding heeft een waardering van 6.5 / 10 punten met 2 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl