Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Echtscheidingsnotaris of fiscaal jurist

Regelmatig adviseer ik bij echtscheiding van vermogende particulieren of ondernemers. Een echtscheiding in dit soort situaties vereist bijzondere kennis van onder meer:

  1. waardering onderneming;
  2. waardering beleggingen en polissen;
  3. hoe probleem woning (waardering en verkoop) oplossen;
  4. welk deel van de winst van de onderneming moet worden meegenomen;
  5. wat is de waardering van het pensioen in eigen beheer.

Een echtscheiding kan eenvoudig uitlopen op een menselijke oorlog tussen twee personen, en soms ook de kinderen. Bij vermogende particulieren en ondernemers neemt de complexiteit toe en is het risico groter. Advocaten zijn niet altijd in staat om de onderneming te waarderen of in redelijkheid in te schatten welk deel van de winst moet worden meegenomen bij de berekening van de alimentatie (en welk deel nodig is voor het voortbestaan van de onderneming). In dit soort situaties is het beter om experts in te schakelen, wellicht naast uw advocaat. Voor ongehuwden geldt feitelijk hetzelfde.

Overleg notaris of fiscaal jurist bij echtscheiding

Overleggen en in redelijkheid communiceren tussen de advocaat en accountant zal het probleem eenvoudiger en sneller oplossen. De echtscheidingsnotaris of fiscaal jurist kan hier veel neutraler in staan. Hij maakt een opstelling van het vermogen en een berekening van de waarde van uw bedrijf, dit met een bepaalde boven- en onderkant, immers "de" waarde bestaat niet. Tevens kan hij een marge aangeven waarbinnen winsten / dividenden kunnen worden uitgekeerd of gebruikt voor alimentatie. 

Echtscheiding, notaris en kinderen

Als er wordt gescheiden met minderjarige kinderen, dan moet er voor de echtscheiding eerst een ouderschapsplan worden gemaakt. Dit levert meestal de minste problemen op. Wellicht levert de uiteindelijke keuze van de ouders omtrent de omgangsregeling een paar hobbels op, maar redelijk overleg zorgt meestal voor eenvoudige oplossingen.

De rol van de notaris bij een echtscheiding

De echtscheidingsnotaris heeft vaker te maken gehad met een echtscheiding en de emoties die hiermee samenhangen. De echtscheidingsnotaris kan helpen bij eenvoudige en praktische oplossingen die aansluiten bij het geldende recht, maar met name bij de wensen van partijen. Laten we zeggen dat de echtscheidingsnotaris een bruggenbouwer is. De notariële akte zorgt ervoor dat bij een probleem de akte als executoriale titel kan dienen, dit is vergelijkbaar met een vonnis van een rechter.

Gratis eerste gesprek echtscheidingsnotaris of fiscaal jurist

Ikzelf ben fiscaal jurist en veelal de adviseur van de partner van de ondernemer. Als fiscaal jurist weet ik hoe ondernemingen gewaardeerd moeten worden en hoe ondernemers winsten kunnen beïnvloeden. Daarnaast heb ik voldoende ervaring om accountants en advocaten te overtuigen van hun ongelijk bij de waardering van een onderneming of het berekenen van alimentatie waarbij winsten uit een onderneming of inkomsten uit beleggingen of panden een rol spelen. U kunt mij een email sturen als u gratis een oriënterend gesprek bij mij op kantoor wilt hebben.15 Jul 2012Waardeer het artikel Echtscheidingsnotaris of fiscaal jurist

Echtscheidingsnotaris of fiscaal jurist heeft een waardering van 9.5 / 10 punten met 2 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl