Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Schenkbelasting en eigen woning in 2013

Ouders kunnen hun kinderen eenmalig belastingvrij een bedrag van € 51.407 schenken, als dit bedrag wordt gebruikt voor de aankoop van een eigen woning. Ook kan een woning worden geschonken, voor een bedrag van maximaal € 51.407. Een eigen woning is de woning waar het kind zijn / haar hoofdverblijf heeft.

Deze eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling is in feite een extra verhoging van het vrijgestelde bedrag dat aan kinderen tussen 18 en 40 jaar (t/m 2012 was dat 35 jaar)  kan worden geschonken en is slechts van toepassing indien het een schenking betreft ter zake van de aankoop van een eigen woning of de schenking daarvan.

De vrijstelling van € 51.407 mag worden gesplitst in een bedrag van € 26.731 dat wordt gebruikt voor de aanschaf van een eigen woning, en een bedrag van € 24.676, dat wordt aangewend voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld inboedel. De twee verschillende bedragen kunnen echter niet in twee verschillende jaren worden geschonken. Indien voor 2013 gebruik is gemaakt van de eenmalig verhoogde vrijstelling, mag het bedrag ad € 26.731 alsnog worden geschonken.

De verhoogde vrijstelling die kinderen genoten hebben in verband met een schenking ter zake van de aankoop van een eigen woning, komt in mindering op de maximale eigenwoningschuld. Let op dat dit een levenslange beperking van de renteaftrek tot gevolg heeft.

Voorwaarden

Om van de verhoogde schenkingsvrijstelling gebruik te kunnen maken, geldt een aantal voorwaarden:

  1. De schenking hoeft vanaf 2012 niet meer in een notariële akte te worden vastgelegd. 
  2. Er moet een schenkingsaangifte worden ingediend bij de Belastingdienst, in welke aangifte een beroep op de verhoogde vrijstelling moet worden gedaan.
  3. De ouders en het kind moeten kunnen aantonen (door middel van schriftelijke bewijzen) dat de schenking daadwerkelijk door de ouders is betaald en dat het kind de schenking heeft gebruikt voor de aankoop van een eigen woning. Het is dan ook aan te raden om de schenking via de bankrekening van de notaris te laten verlopen.
  4. De woning moet in het jaar van de schenking of in de daaropvolgende twee jaren de eigen woning van het kind worden.


27 Feb 2012Waardeer het artikel Schenkbelasting en eigen woning

Schenkbelasting en eigen woning heeft een waardering van 8.6 / 10 punten met 5 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl