Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Partieel schenken van onroerend goed

Als u een bankrekening heeft en u wilt uw kinderen, bijvoorbeeld in het kader van estate planning of schenkingsplannen, periodiek een schenking doen (geheel vrijgesteld of tegen het laagste tarief), dan kunt u eenvoudig dit bedrag overmaken. Van de ene naar de andere bankrekening, eventueel aangifte schenkbelasting als er belasting verschuldigd is en klaar is Kees.

Alleen vastgoed, wat te doen?

Indien u al uw vermogen "in stenen" heeft zitten, wordt schenken wat lastiger. Schenken ondere schuldigerkening kan, maar er zijn meer aardige opties. U kunt onroerend goed schenken. Voordeel: de lage marktwaarde op dit moment en een vrijstelling van overdrachtsbelasting (geen samenloop overdrachtsbelasting en schenkbelasting). Een woning of een ander gebouw laat zich echter, gezien de aard van het object, wat minder makkelijk in partjes opdelen (het schenken van alleen de dakpannen is geen optie), maar juridisch kan dat gelukkig wel. U moet dan wel naar de notaris voor een akte, maar dan kunt u partieel schenken. U kunt daarmee voorkomen dat bij het overlijden de hoge tarieven, dus 20% in plaats van 10% bij kinderen, of 40% in plaats van 30% bij schenken aan derden, wordt toegepast.

Wat zijn de fiscale consequenties?

Een eigen woning heeft (nog steeds) een bijzondere en waardevolle fiscale status. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar in box 1 en de woning valt dus niet in box 3. Bij het schenken van een eigen woning kan die fiscaal voordelige regeling in het geding komen, dus maak wel een gedegen afweging. Vraag uw fiscalist of notaris! Zorg voor een taxtatierapport of een gezamelijke taxatie met de Belastingdienst om discusies achteraf te voorkomen.

Hoe regel ik dit?

U zult dit via een notariële akte moeten doen. Maak een afspraak met uw notaris of mail vrijblijvend met onze notaris, mr. Pieter Oosterhuis voor een uitleg van de mogelijkheden. Dit is allemaal maatwerk, maar u kunt de nota van uw adviseur veelal dubbel en dwars terugverdienen!5 Jun 2012Waardeer het artikel Partieel schenken

Partieel schenken heeft een waardering van 7.5 / 10 punten met 8 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl