Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Ophoging leeftijdsgrens eenmalig verhoogde schenking

De leeftijdsgrens voor de eenmalig verhoogde vrijstelling uit de schenkbelasting gaat van 34 naar 40 jaar. Dat is op 20 november als onderdeel van het wetsvoorstel overige fiscale maatregelen 2013 door de Tweede Kamer aangenomen.

Eenmalige verhoogde vrijstelling schenkbelasting

De eenmalige verhoogde vrijstelling schenkbelasting voor schenkingen van ouders aan kinderen ter grootte van € 50.300 is van toepassing als dit bedrag wordt gebruikt voor een studie of de financiering van een (toekomstige) eigen woning of voor de verbouwing of verbetering hiervan en tevens voor de aflossing van een bestaande eigenwoningschuld. Laat u wel goed adviseren over de voors en tegens van deze regeling.

Als motivering voor de overheid geldt dat deze wijziging meer ruimte biedt voor financiering van woningen en het kan ook bijdragen aan een betere doorstroming op de woningmarkt. Tevens daalt hierdoor de fiscale hypotheekrenteaftrek en dus de daarbij behorende belastinguitgave. Dat kan dus voor de (toekomstige) woningeigenaar en de schenker een reden zijn om een ander schenkplan te bedenken. Het is op termijn een sigaar uit eigen doos. Op korte termijn kan het liquiditeitsvoordelen bieden en een starter helpen aan een woning! 

Bestaande gevallen?

De verhoging van de leeftijdsgrens geldt ook voor een aanvullende schenking ten behoeve van de eigen woning indien al eerder gebruik is gemaakt van de eenmalig verhoogde vrijstelling onder de voorheen geldende leeftijdsvoorwaarden.

Meer weten? Stuur een mail naar Y.H. Burkink van Jongbloed Fiscaal Juristen.22 Nov 2012


Waardeer het artikel Ophoging leeftijdsgrens eenmalig verhoogde schenking

Ophoging leeftijdsgrens eenmalig verhoogde schenking heeft een waardering van 8.3 / 10 punten met 4 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl