Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Dijsselbloem verlengt schenkingsvrijstelling woning in 2015 niet

De maatregel waarbij mensen belastingvrij een ton kunnen schenken mits het geld wordt gebruikt voor de aankoop of verbouw van een huis of voor de aflossing van een eigenwoninglening wordt zeker niet verlengd na 2014. Dat zegt minister Dijsselbloem van Financiën medio augustus. Dijsselbloem zei dat de maatregel een 'kickstart' heeft gegeven aan het herstel van de woningmarkt en daarmee precies doet waar ze voor bedoeld is. Iedereen die dat wil kan er nog tot eind dit jaar gebruik van maken, maar daarna is het voorbij.

Makelaarsorganisatie NVM had ook al gepleit voor verlenging van de maatregel, die een groot succes is. Er is in de eerste helft van het jaar al 50.000 keer gebruik van gemaakt, maar uit was gegaan van 20.000 schenkingen.

Populaire maatregel

Het lijkt erop dat de populariteit van de maatregel gevolgen heeft voor de begroting van Dijsselbloem. Dat 50.000 mensen er gebruik van hebben gemaakt, betekent dat de schatkist mogelijk honderden miljoenen euro's meer misloopt aan belastinginkomsten dan waarop gerekend was. Dijsselbloem beaamt dat de populariteit kan leiden tot een tegenvaller op zijn begroting, maar stelt dat de gevolgen pas in de loop van volgend jaar duidelijk zijn. Overigens zou de belastingheffing over deze schenkingen anders waarschijnlijk ook pas veel later, of wellicht helemaal niet (bij een optimale advisering) zijn binnengekomen. De schade voor de schatkist zal daarom best meevallen.

In 2014 dus nog regelen

Wie nog overweegt zijn of haar kinderen een groot bedrag belastingvrij te schenken, moet niet meer te lang wachten. Een verlenging van de regeling, bedoeld om de woningmarkt wat meer op gang te helpen, lijkt er dus definitief niet meer in te zitten.

Meer weten?

Neem contact op met de heer Y.H. Burkink en bespreek de mogelijkheden.19 Aug 2014Waardeer het artikel Geen verlenging schenkingsvrijstelling woning 2015

Geen verlenging schenkingsvrijstelling woning 2015 heeft een waardering van 10 / 10 punten met 1 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl