Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Dit jaar zal naar verwachting ongeveer € 5 miljard belastingvrij geschonken worden met het doel aflossing van de hypotheken of de aankoop van woningen

Totale omvang schenkingen

Het aantal schenkingen was in april ongeveer 34.000. Met het huidige tempo wordt verwacht dat dit aantal eind 2014 ongeveer 90.000 zal zijn, met een totaalbedrag van € 5 miljard (€ 5.000.000.000). De reden voor de stijging van het aantal schenkingen zijn de regelingen die het kabinet vorig jaar invoerde, namelijk de verhoging van de belastingvrijstelling op schenkingen ter zake van de eigen woning.

Waarom dit cadeautje van de fiscus?

Het lijkt een slimme zet van de overheid. Slimme adviseurs bedenken toch wel iets om het vermogen belastingvrij bij de kinderen te krijgen, bijvoorbeeld door een schenkingsplan, dus met die potentiële misgelopen heffing over die € 5 miljard valt het uiteindelijk wel mee. Het gaat nu alleen wat sneller naar de volgende generatie, die er zijn hypotheek mee aflost.

De hypotheekrenteaftrek, het belastingvoordeel dat de fiscus dus misloopt, vermindert dus ook met een fors bedrag. Stel dat de gemiddelde hypotheekrente 4% is en het tarief 42%, dan hebben we het toch gauw over ruim € 80 miljoen extra belastingopbrengsten per jaar en dat is veel meer dan de lagere opbrengst uit de vermogensrendementsheffing!

Daarnaast zal de huizenmarkt een impuls krijgen en de daarover verschuldigde overdrachtsbelasting, weliswaar maar 2% en BTW is ook meegenomen.

Wat te doen?

Tot 31 december 2014 is het mogelijk om tot maximaal € 100.000 euro belastingvrij te schenken. Of deze regeling wordt voortgezet is de vraag, reden voor velen om hiervan in 2014 gebruik te maken.
Let op: er geldt geen leeftijdsgrens en ook de groep personen aan wie u kunt schenken is onbeperkt. Het geldt dus niet alleen voor kinderen, ofschoon dat wel meestal de situatie zal zijn.
Mocht u dit overwegen, maak dan een afspraak met uw notaris of neem contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek.6 Mei 2014Waardeer het artikel Belastingvrij schenken 2014: 5 miljard euro

Belastingvrij schenken 2014: 5 miljard euro heeft een waardering van 1 / 10 punten met 1 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl