Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Schenkingsrecht

Schenkingsrecht of schenkbelasting wordt geheven over schenkingen die een persoon tijdens leven verricht. Er zijn gelukkig mogelijkheden om belastingvrij te schenken. Als u € 5.000 aan uw kind schenkt of  € 2.000 aan uw kleinkind (afgeronde bedragen) bent u geen schenkingsrecht verschuldigd.

Vrijstellingen schenkingsrecht 2012

Per jaar mogen ouders € 5.030 belastingvrij aan hun kind of kinderen (per kind) schenken.

Eenmalig verhoogde vrijstelling schenkingsrecht 2012

Ouders kunnen ook eenmalig € 24.144 aan hun kind schenken, dit kan eenmalig mits het kind ouder is dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar. Als uw kind ouder is dan 35 jaar, dan mag u dit bedrag ook belastingvrij schenken aan uw schoondochter. Dit kan enkel als uw kind is getrouwd (of geregistreerd partnerschap), als uw kind ongehuwd samenwoont (al dan niet met samenlevingscontract) kan dit niet.

De hiervoor genoemde vrijstelling mag worden verhoogd tot € 50.300 als de schenking door uw kind wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning of de aflossing van de hypotheek op zijn of haar eigen woning. De verhoogde vrijstelling ad € 50.300 geldt ook voor schenkingen die worden gebruikt voor een studie van uw zoon of dochter.

Voor de verhoogde vrijstelling voor het schenkingsrecht moest u altijd naar de notaris, sinds 2012 is een bezoek aan de notaris niet meer nodig. De verhoogde vrijstelling voor het schenkingsrecht geldt dus ook zonder bezoek aan de notaris. Wellicht is een bezoek wel te overwegen, bijvoorbeeld om te regelen dat de schenking niet in enige gemeenschap valt en enkel bij uw kind terecht komt.

Deze eenmalig verhoogde vrijstelling mag niet worden gecombineerd met de jaarlijkse vrijstelling van € 5.030.

Hogere schenking dan de schenkingsrechtvrijstelling

Als u meer schenkt dan de genoemde vrijstelling van € 5.030, dan moet u hiervan aangifte doen bij de Belastingdienst. Over het meerdere bent u schenkingsrecht / schenkbelasting verschuldigd (tarief 10% of 20%).

Schenkingsrecht en schenking aan kleinkinderen en derden

Er is een algemene jaarlijkse vrijstelling van € 2.012 voor schenkingen aan uw kleinkinderen of derden. Bij schenkingen boven dit bedrag komt de vrijstelling te vervallen. U mag dus € 2.012 schenken aan uw buurman, kleinkind, neefje, uw moeder of wie dan ook.

Wie betaalt de schenkbelasting bij schenkingen?

Normaliter zal de ontvanger de schenkingsrechten betalen. Het is ook mogelijk dat de schenking de schenkingsrechten zou betalen. Het te schenken bedrag moet dan hoger zijn omdat de schenker in deze situatie in feite ook de schenkingsrechten / schenkbelasting aan de ontvanger schenkt, hierover moet dan ook worden geheven.30 Jul 2012Waardeer het artikel Schenkingsrecht
naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl