Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Schenken aan een culturele instelling

Menig museum heeft een indrukwekkende kunstcollectie opgebouwd en men streeft uiteraard altijd naar een uitbreiding van de collectie. Dat daarvoor heel veel geld nodig is, is duidelijk. Maar wat hebben kunst, geld en fiscaliteit nu eigenlijk met elkaar van doen?

Regelgeving

Het past in het huidige beleid van bezuinigingen om de verantwoordelijkheid naar de burger te verschuiven en gelukkig zijn de fiscale regels hier in 2012 op aangepast. Natuurlijk zouden velen ook zonder de fiscale stimuleringsmaatregelen wel bereid zijn om een culturele instelling te steunen, maar met de belastingvoordelen is de drempel letterlijk en figuurlijk lager.
Het kabinet stimuleert in de in 2012 ingevoerde geefwet het schenkgedrag aan goede doelen en culturele instellingen. Vele musea zijn een Algemeen nut beogende instelling (ANBI). Dat betekent dat u schenkingen kunt doen, die door dat museum belastingvrij worden ontvangen en voor u als schenker fiscaal aftrekbaar zijn. Ook een erfenis of een legaat is belastingvrij. De aftrekbaarheid is in 2012 nog verder verruimd. Naast de schenker en het museum profiteert ook uiteraard de bezoeker uiteindelijk van deze vorm van vrijgevigheid. Een win-win-win situatie dus!

Hoeveel kunt u in aftrek brengen?

Natuurlijk kunt als particulier uw steentje bijdragen. Als u een schenking doet aan een culturele ANBI, kunt u zelfs 25% extra aftrekken. U schenkt bijvoorbeeld € 2.000, maar u trekt € 2.500 af! Dit noemen we de multiplier en deze kan onbegrensd worden toegepast.
Ook als bedrijf kunt u besluiten om een culturele instelling een handje te helpen. Binnen de vennootschapsbelasting vervalt de drempel voor de giftenaftrek van € 227. Verder wordt het totale bedrag dat per jaar als aftrekbare gift kan worden aangemerkt verhoogd van 10% van de winst naar maximaal 50%, tot maximaal € 100.000 per jaar. Voor de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting geldt de multiplier voor een giftbedrag van maximaal € 5.000.

Een paar tips

Een schenking is fiscaal aantrekkelijk, een periodieke gift (minimaal 5 jaar) is nog aantrekkelijker. U kunt uw favoriete culturele instelling ook in uw testament opnemen. Voor een periodieke gift of het opnemen van een legaat in uw testament moet u naar de notaris. Eventuele schenk- en erfbelasting kunt u desgewenst betalen met kunst in plaats van in euro’s!

Meer weten?

U kunt ook altijd even met de heer Yvo Burkink bellen of mailen, wij schenken u hiervoor graag wat van onze tijd.4 Dec 2012


Waardeer het artikel Schenken aan een culturele instelling

Schenken aan een culturele instelling heeft een waardering van 10 / 10 punten met 1 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl