Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Schenken onderneming en zeggenschap

Schenk uw bedrijf en zorg ervoor dat de zeggenschap bij u blijft.

Inleiding schenking en voorbehouden zeggenschap

Het is mogelijk een onderneming te schenken, maar het is niet verstandig om dit zonder meer te doen. Vaak is er een overgangsperiode gewenst waarin de schenker de onderneming in de dagelijkse gang van zaken overdraagt aan de volgende generatie.

In deze periode is het wenselijk om een deel van de winsten en de waardeontwikkeling van de onderneming bij de volgende generatie neer te leggen, terwijl de zeggenschap bij de schenker blijft.

Een goede manier om dit te realiseren is de onderneming in een B.V. in te brengen en vervolgens deze aandelen te certificeren. De certificaten van aandelen hebben grotendeels dezelfde rechten als de aandelen, ze delen mee in de winst en de waarontwikkeling van het bedrijf, maar het stemrecht op de aandelen komt bij een apart bestuur te liggen. Zo kan men de certificaten schenken aan de volgende generatie, terwijl de schenker de zeggenschap behoudt.

Een andere manier is het herroepelijk schenken van aandelen (zie ook het artikel: 'herroepelijke schenking').

De fiscale regelingen over bedrijfsoverdracht en -schenking zijn uitgebreid en stellen de nodige eisen aan de onderneming, de schenker en degene die de onderneming verkrijgt. Het is dan ook belangrijk om een passend traject te plannen.



27 Feb 2012



Waardeer het artikel Schenking onderneming zeggenschap

Schenking onderneming zeggenschap heeft een waardering van 9.3 / 10 punten met 9 beoordelingen.



naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl