Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Schenking onder bewind

Als u schenkt aan een kind of kleinkind, kan het wenselijk zijn dat iemand toezicht gaat houden op het vermogen of geld. U kunt dan iemand benoemen die het vermogen gaat beheren (artikel 7:182 BW), dit kan de schenker zijn of iemand anders.

Herroepelijke schenking onder bewind

Een kind kan na enkele jaren (formeel vanaf 5 jaar) naar de rechtbank stappen om het bewind te laten beëindigen. Als u dit als schenker niet wenst, kunt u kiezen voor een herroepelijke schenking. Een notariële akte is zeker aan te raden, edoch niet altijd verplicht.

Bewind alternatief voor papieren schenking

Bij een papieren schenking (geen geld, maar een schuld) is het rendement bij de ontvanger (veelal uw kind) maximaal 6%. Als u een deel van uw vermogen afsplitst voor uw kind, dan is de gehele waardestijging bij de ontvanger en kunt u gewoon controle op het geld blijven uitoefenen.

Certificeren schenking

Deze vorm is nog strikter dan de schenking onder bewind. U moet hiervoor wel even naar een fiscaal jurist of notaris. Het vermogen wordt gecertificeerd en hierdoor zijn er meer waarborgen, onder meer als de ontvanger failliet zou gaan of in de financiële problemen zou komen.18 Feb 2012Waardeer het artikel Schenking onder bewind

Schenking onder bewind heeft een waardering van 8.7 / 10 punten met 7 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl