Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Schenken vlak voor overlijden

Schenkingen binnen 180 dagen voor overlijden

In artikel 12 van de Successiewet staat dat schenkingen die worden gedaan binnen 180 dagen voor het overlijden van de schenker, geacht worden krachtens erfrecht te zijn verkregen. In normaal Nederlands: geen fiscaal voordeel bij schenkingen vlak voor overlijden. Het tarief voor de erfbelasting wordt ook toegepast op deze schenkingen, dus samen met hetgeen tevens krachtens erfrecht wordt verkregen.

Belastingtip 1

De eenmalig verhoogde vrijstelling voor kinderen tot 35 jaar blijft wel van toepassing. Deze mag zelfs tot 1 uur voor het overlijden worden gebruikt.

Belastingtip 2

Schenken vlak voor overlijden wordt door notarissen ook wel 'schenken met de warme hand' genoemd. Een schenking vlak voor overlijden heeft altijd zin, u weet immers nooit helemaal zeker wanneer iemand komt te overlijden. Baat het niet, schaden doet het niet.

Let op

Laat u goed adviseren in het 'zicht' van overlijden. Het aanpassen van het testament, doen van schenkingen, overdragen van woningen of bedrijven kunnen best nog een substantieel voordeel opleveren.

Rechtspraak

Soms is het ook beter om niets te doen. In een uitspraak van de Rechtbank in Breda (augustus 2007) werd een schuld aan de kinderen vlak voor overlijden afgelost. De Belastingdienst stelde de toepassing van artikel 12 SW, de rechter ook. Gevolg: belastingheffing. Als de erflater niets had gedaan, was er geen sprake geweest van heffing van erfbelasting.18 Feb 2012Waardeer het artikel Schenken vlak voor overlijden

Schenken vlak voor overlijden heeft een waardering van 8.9 / 10 punten met 10 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl