Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Multiplier voor giften: nog geen goedkeuring door Europa!

Staatssecretaris Weekers van Financiën verwacht begin 2013 een goedkeuring te krijgen van de Europese Commissie voor de multiplier in de Geefwet over de gehele periode 2012 tot en met 2017. Dit heeft Weekers geantwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Omtzigt.

De multiplier

Als u een gift doet aan een culturele ANBI (algemeen nut beogende instelling), kunt u vanaf het belastingjaar 2012 een extra bedrag op uw aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen van maximaal 25% van de gift, met een maximum van € 1.250. De verhoging bedraagt namelijk 25% over een gift van maximaal  € 5.000. Bij een onderneming in de B.V. (aftrek in de vennootschapsbelasting) is dit zelfs 50%, het maximum van de verhoging bedraagt daar € 2.000. Op deze wijze wordt een extra stimulans gegeven om de cultuur in Nederland financieel te ondersteunen.

Goedkeuring

De Europese Commissie moet een dergelijke stimuleringsmaatregel goedkeuren en heeft dat tot op heden niet gedaan! Staatssecretaris Weekers denkt dat het wel goed zal komen, zo meldt hij de Tweede Kamer. De eerste aangiften over 2012 zullen echter ingediend worden voordat er zekerheid over is. De toelichting bij de aangifte zegt er niets over. Tweede Kamerlid en fiscaal deskundige Pieter Omtzigt stelde vragen over de gevolgen van het uitblijven van deze goedkeuring door de Europese Commissie.  

Wat te doen bij aangifte?

De Staatssecretaris meldt dat gewoon een beroep kan worden gedaan op de multiplier. Hij gaat ervan uit dat de Europese Commissie zonder problemen alsnog akkoord zal gaan. En mocht dat onverhoopt toch niet zo zijn, dan zal Weekers op dat moment bekijken welke maatregelen er moeten worden genomen. Verder wil hij nu niet op de zaken vooruitlopen.

Meer weten over giften of de multiplier? Neem contact met ons op.31 Jan 2013


Waardeer het artikel Schenken en de multiplier: nog geen europese goedkeuring

Schenken en de multiplier: nog geen europese goedkeuring heeft een waardering van 9 / 10 punten met 2 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl