Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Notaris bij de Hema

Voor € 127 een samenlevingscontract en rookworst bij de Hema, een testament voor hetzelfde bedrag kan ook. Een aantal jaren geleden konden we ons niet voorstellen dat je uiteindelijk een "notarisakte" bij de Hema of het Kruidvat zou kunnen kopen. De volgende stap kan dan zomaar zijn dat je bij een notaris een kleurplaat of kleding kunt kopen.

Akte kopen bij de Hema, hoe werkt het?

Via de site worden u diverse vragen gesteld, op grond hiervan wordt bepaald of u een testament of samenlevingscontract moet opstellen. U geeft vervolgens uw informatie door (invoervelden) en deze informatie gaat direct naar één van de aangesloten notariskantoren. De notaris stelt de akte op en stuurt u deze per e-mail toe, u kunt de akte dan controleren. De akte wordt via de digitale snelweg voldaan (creditcard / iDeal). Vervolgens neemt de notaris contact met u op om de akte te laten passeren.

Kritische noot bij Hema-akte

U moet een lijst met vragen invullen. Als u ook maar iets bijzonders zou invullen, dan komt de internetsite tot de conclusie dat u een afspraak moet maken met de notaris. Dan moet u gewoon het normale tarief betalen. De site is dus ook simpelweg een lokmiddel voor nieuwe klanten. Niks op tegen, maar wel goed om te weten.

Verschillende prijzen bij dezelfde notaris (echt Hema)

Eigenlijk is dit niks. Voor standaard (eenvoudige) gevallen kan dit prima werken. Meestal bent u via de site van de Hema goedkoper uit bij hetzelfde notariskantoor. Voorbeeld: bij 123notaris kost een testament via hun eigen site € 300 via de Hema bent u bij dit notariskantoor € 125 voor deze akte kwijt. Bij notaris.com bent u voor 2 testamenten ongeveer € 400 kwijt, via de Hema betaalt u bij dit kantoor slechts € 250. Kijken wordt een kwestie van vergelijken.

Wat is er tegen op de Hema-akte?

Diverse notariskantoren zijn niet enthousiast over dit initiatief. Begrijpelijk, omdat er een concurrent bijkomt en men vragen stelt bij de kwaliteit en advisering. De akten worden echter gepasseerd door een "echte notaris" en ook bij normale notariskantoren.

Als u een testament of samenlevingscontract wilt laten opstellen, dan is een adviesgesprek echter wenselijk, immers soms zijn de gestelde vragen via het internet niet duidelijk of niet helemaal op u van toepassing. Hierdoor moet de akte toch net weer iets anders worden opgesteld. Wellicht is trouwen soms (fiscaal) gunstiger dan samenwonen of voorkomt u toekomstige problemen met uw kinderen of uw schoonfamilie. Dit kan via een standaard akte niet worden onderzocht.

Via een computer of internetformulier heeft u de vragen niet juist of volledig ingevuld en hierdoor wordt een foute akte opgesteld. Als er niks zou gebeuren is dit niet erg, edoch als u de akte nodig heeft, kan dit een probleem opleveren (overlijden, einde samenwonen, etc.).

De notarissen die niet meedoen missen een deel van de markt. Ze zijn niet direct ouderwets of dom, maar geloven niet in dit kwaliteitsniveau of deze manier van werken, dit is hun goed recht.

Notarissen worden goedkoper

Door het vestigingsbeleid en de vaste prijzen vrij te geven zijn de prijzen in notarisland onder druk komen te staan. Doe hier een crisis binnen de huizenmarkt overheen en notarissen verdienen ineens veel minder dan jaren geleden. De notaris moet vechten om een akte en moet zijn toegevoegde waarde aantonen. Dit in combinatie met een traditionele markt (waar het altijd goed ging) en het internet maakt de wereld transparant en erg lastig voor de "ouderwetse" notaris. Het wil niet zeggen dat de goedkoopste notaris automatisch de slechtste notaris is, ook niet de beste, maar beide is niet uitgesloten. Gelukkig zal dit ook gelden voor de duurste notaris, ook deze notaris kan een slecht product leveren. Al met al kan de consument kiezen en dat is een goede zaak.

Slot

Een leuk en nieuw initiatief dat de markt in beweging brengt is altijd goed. De race naar de goedkoopste akte via andere verkoopkanalen is al langer bezig en dit is een stap in die richting. Voor mensen die helemaal geen testament of samenlevingscontract hebben kan dit best een mooie en goede optie zijn. Wellicht niet de beste, maar daar kiest men dan ook bewust voor.

Maar evenzo als bij de AH en de Aldi, er is een kwaliteitsverschil en de consument kan kiezen, kijk da's goed !

Al met al .... ik word er wel blij van.

Mr. Dennis J.B. Jongbloed (fiscaal jurist, geen notaris)30 Okt 2013


Waardeer het artikel Notaris bij de Hema

Notaris bij de Hema heeft een waardering van 7.2 / 10 punten met 6 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl