Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Eindejaarstips estate planning 2012

Voordat u het weet zijn de oliebollen op, het vuurwerk gedoofd en is het 2013. Voordat het zover is, is het raadzaam even na te gaan of u nog actie moet ondernemen. Hieronder enkele belangrijke aandachtspunten.

Vrijstellingen

Benut nog in 2012 de gewone vrijstellingen voor schenkingen aan kinderen en kleinkinderen. Voor schenkingen van ouders aan kinderen is dat € 5.030. Mocht u meer willen schenken, kunt u de schenking dus beter verdelen over twee jaar, dus € 5.030 in 2012 en de rest in 2013. Voor schenkingen aan kleinkinderen geldt een vrijstelling van € 2.012. Als u deze bedragen per bank betaalt, moet u wel even letten op de termijnen van overboeken van de banken. Een aangifte is hier niet nodig.

Wilt u meer schenken aan kinderen jonger dan 35 jaar (in 2013 wordt deze grens verhoogd naar 40 jaar), dan kan dat natuurlijk ook. Voor de verhoogde vrijstellingen moet u wel aangifte doen. Het formulier kunt u hier downloaden.

Culturele instellingen aantrekkelijk

In deze tijden waarin wordt bezuinigd op cultuur is het schenken aan een culturele instelling interessant. U kunt een groter bedrag (gebruikmakend van de zogenaamde multiplier) in aftrek brengen dan dat u betaalt en de culturele instelling is er ook mee geholpen. Hoe dat werkt kunt u hier lezen.

Periodieke gift

Een periodieke uitkering kan ook interessant zijn. Als u via een notariële akte een gift doet, is deze volledig aftrekbaar, dus zonder een drempel.

Papieren schenking nog in 2012 regelen

Als u wel wilt schenken, maar u bent nog niet bereid om daadwerkelijk geld aan uw kinderen uit te betalen, of kunt dat niet omdat uw vermogen in uw huis zit, kunt u een papieren schenking doen. Hoe dat werkt leest u hier. Let op dat dit absoluut via de notaris moet, en dat het einde van het jaar een drukke periode kan zijn. Let op dat u bij leningen aan kinderen altijd 6% rente betaalt. Controleer dat even!

Uw zaken op orde?

Het is een goed moment om even te kijken of de volgende zaken wel op orde zijn. Ook al moeten de meeste zaken niet noodzakelijk voor 1 januari geregeld worden, het zou een goed voornemen kunnen zijn om dit in 2013 goed te regelen.  

  • Testament.
  • Huwelijkse voorwaarden.
  • Rente aan kinderen.
  • Schenkingsplan maken.

Mocht u meer willen weten, dan kunt u contact opnemen met de heer Y.H. Burkink FB.4 Dec 2012


Waardeer het artikel Eindejaarstips estate planning 2012

Eindejaarstips estate planning 2012 heeft een waardering van 8.8 / 10 punten met 5 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl