Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Verkoop en overdracht onderneming

Veel ondernemers verkopen hun bedrijf en gaan daarna genieten. Wij adviseren regelmatig ondernemers in de aanloop naar dit moment en begeleiden de ondernemer dan ook bij de feitelijke overdracht.

De ondernemer zal na verkoop van de onderneming gaan genieten van zijn vrije tijd en wellicht de kleinkinderen. Het is daarom van belang dat de ondernemer goed nadenkt over de verkoop en de wijze waarop dit handen en voeten wordt gegeven.

Praktijkvoorbeelden overdracht onderneming

In onze praktijk krijgen we regelmatig met bedrijfsovernames of verkooptransacties te maken die prima of soms erg slecht zijn verlopen. Hieronder een aantal praktijkvoorbeelden:

  1. Verkoop en emigratie: de ondernemer verkoopt voor € 5.000.000 zijn bedrijf in Nederland. De verkoopsom wordt deels betaald en deels schuldig gebleven. De ondernemer wil nu zijn B.V. opheffen, dit zou hem ruim € 1.000.000 aan box 2 heffing kosten. Daarnaast is er bij schenking nog eens 20% erfbelasting verschuldigd. De ondernemer besluit zijn holding te verplaatsen naar Luxemburg en zelf te verhuizen naar Portugal (of Spanje). Hierdoor wordt de erfbelasting beperkt en de box 2 heffing is lager.
  2. Garantie: de onderneming wordt verkocht voor € 2.000.000 en het geld wordt overgemaakt naar de holding van de ondernemer. Na 14 maanden wordt er ineens beslag gelegd op de gelden in de holding en komt de ondernemer in een aansprakelijkheidsprocedure terecht. In de overeenkomst bleek een vage bepaling opgenomen inzake garanties etc. met betrekking tot de overgenomen werkmaatschappij.
  3. Bedrijfsoverdracht: de ondernemer wil graag over 5 jaar stoppen met zijn onderneming. De onderneming wordt overgedragen aan zijn zoon en dochter via de bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Hiermee wordt de erfbelasting voorkomen en de box 2 heffing grotendeels doorgeschoven naar de kinderen.


27 Jun 2012Waardeer het artikel Verkoop onderneming

Verkoop onderneming heeft een waardering van 9.1 / 10 punten met 10 beoordelingen.naar boven
U bevindt zicht hier :
>
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl