Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Ondernemer en zijn testament

Elke ondernemer moet een testament hebben.

Ondernemerstestament

Voor ondernemers is een testament bittere noodzaak. Ik ben zelf fiscaal jurist en ondernemer en weet dit vanuit mijn eigen ervaringen bij klanten. Als u onverwacht komt te overlijden, blijft uw onderneming zomaar achter. En toen?

  • Wie heeft de zeggenschap?
  • Wat moet er met uw bedrijf gebeuren?
  • Moeten uw partner, uw compagnon of collega's de beslissingen nemen?

Conflicten en problemen

Nadat de ondernemer of DGA (directeur-grootaandeelhouder van B.V.) is overleden, zullen partners, collega's en familieleden met elkaar moeten overleggen. Het is dan belangrijk dat de ondernemer zelf richtlijnen heeft aangegeven en de structuur juist is opgebouwd. U voorkomt hiermee vervelende situaties en onnodige vertragingen en problemen.

De wettelijke regeling

Als de ondernemer niets regelt voor zijn overlijden, dan is de wet van toepassing. Uw partner verrkijgt de gehele onderneming en uw kinderen krijgen enkel een vordering op uw partner. Dit noemt men de wettelijke verdeling. Als uw partner is overleden, dan zullen uw kinderen bepalen wat er moet gebeuren. Uw partner of echtgenoot kan in overleg met de notaris bepalen dat de wettelijke verdeling ongedaan wordt gemaakt. Er wordt dan een nieuwe verklaring opgesteld bij de notaris. Als een kind de onderneming wil overnemen, dan moet dit ook bij de notaris plaatsvinden. De verklaring bij de notaris moet binnen 3 maanden worden geregeld.

Problemen met kinderen bij overlijden ondernemer

Uw partner krijgt in principe het gehele vermogen met een schuld aan de kinderen. Als een kind het bedrijf wil voortzetten en uw partner zou dit weigeren, dan kan het kind naar de rechter stappen (kantonrechter). Het kind kan dan het bedrijf opeisen. Als de rechter dit verzoek zou toekennen, dan ontstaat er wel een schuld van het kind aan de andere erfgenamen. De rechter zal een afweging maken tussen de belangen van het bedrijf, het kind en de overige erfgenamen. Meestal zal de rechter ook de prijs en de overige voorwaarden vaststellen. Vorenstaande geldt dus als u niets zou regelen. Dit geldt zowel voor een eenmanszaak, VOF, maatschap, als voor een B.V. of N.V. De persoon die de B.V. overneemt, moet wel bestuurder van de B.V. zijn op het tijdstip van overlijden van de ondernemer resp. DGA. Tevens moet de de DGA samen met de medebestuurder minimaal 50,1% van de aandelen bezitten. De statuten of de aandeelhoudersovereenkomst van de B.V. kunnen een dergelijke overname verhinderen.  

Het ondernemerstestament

Ondernemers kunnen hun onderneming (of B.V.) beter via een testament nalaten. U kunt hierdoor zelf bepalen wat er met uw bedrijf moet gebeuren bij uw overlijden. Uw kinderen kunnen via deze route het bedrijf niet opeisen, ze krijgen enkel een vordering of kunnen hun legitieme portie opeisen. Het voortbestaan van uw onderneming loopt via deze route minder gevaar.

Betalen erfbelasting bij overname onderneming

Als u een bedrijf overneemt, kan dit zorgen voor een (te) grote aanslag erfbelasting. De wet kent gelukkig een bedrijfsopvolgingsfaciliteit waardoor de heffing wordt beperkt of geheel niet in beeld komt.26 Feb 2012Waardeer het artikel Ondernemer en testament

Ondernemer en testament heeft een waardering van 9.6 / 10 punten met 13 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl