Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Ondernemer en huwelijkse voorwaarden

Ondernemers scheiden veelal hun zakelijke en privévermogen. De belangrijkste reden is om bij mogelijke zakelijke problemen (faillissement, etc) het privévermogen veilig te stellen. In de praktijk wordt deze aansprakelijkheid nog wel eens afgewenteld of opgelost door het aangaan van huwelijkse voorwaarden. Dit kan tijdens het huwelijk en, mits dit juist wordt uitgevoerd, is het ook succesvol. Enkele opmerkingen:

  • Omzetten van uw huwelijk naar huwelijkse voorwaarden kan tijdens het huwelijk.
  • U kunt uw woning op naam van uw partner zetten.
  • Curatoren kunnen een overdracht van de woning binnen 3 jaar voor faillissement terugdraaien (nietig verklaren).
  • In sommige gevallen bent u 6% overdrachtsbelasting verschuldigd over 50% van de waarde (uw aandeel).
  • Als u het niet goed regelt, kan de Belastingdienst de overdracht aan uw partner zien als een schenking (tarief maximaal 27%).
  • Vergeet niet met uw bank te overleggen, zodat u na overdracht ook niet meer aansprakelijk bent voor de hypotheek.
  • Voor het omzetten naar huwelijkse voorwaarden moet u eerst naar de notaris en daarna naar de Rechtbank. De Rechtbank geeft meestal toestemming, tenzij schuldeisers worden benadeeld. Kosten notaris ongeveer € 800 (daarnaast griffierechten bij de Rechtbank).
  • Als u roerende zaken koopt (bankstel, bed, tv, etc.), is degene die deze heeft betaald eigenaar. Bewaar dus bonnen en overige bescheiden.
  • Bij een faillissement moet uw partner bewijzen dat de woning geen deel uitmaakt van het vermogen van de failliete ondernemer.

Conclusie

Voorkomen van aansprakelijkheden kan het eenvoudigst door het inbrengen van uw bedrijf in een B.V. In sommige gevallen heeft u niet eens het startkapitaal van € 18.000 nodig. In de nabije toekomst dalen de tarieven voor B.V.’s, dit maakt een B.V. ook eerder aantrekkelijk. Als u dit niet wilt, kunt u voor de complexere oplossing kiezen: de huwelijkse voorwaarden. Laat u goed adviseren door een notaris en fiscaal jurist.25 Feb 2012Waardeer het artikel Ondernemer en huwelijkse voorwaarden

Ondernemer en huwelijkse voorwaarden heeft een waardering van 9.6 / 10 punten met 8 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl