Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Borgstelling DGA

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) moet zich soms in privé borg stellen voor een lening bij een bank die door de vennootschap is aangegaan. De DGA moet hiervoor een borgstellingsvergoeding bij zijn vennootschap (veelal de B.V.) vragen. De vergoeding is belast in box 1 en bij de vennootschap aftrekbaar. In de praktijk gebeurt dit zelden en wordt dit als onzakelijk aangemerkt.

Zolang het goed gaat met de vennootschap is er niet zoveel aan de hand. Als de B.V. slechter gaat draaien, dan heeft de DGA wellicht een probleem en kan zijn privévermogen door de bank worden aangesproken. Een verlies is meestal aftrekbaar in box 1, dit kan de pijn dan nog verzachten.

De borgstellingsvergoeding in de praktijk

Omdat financieringen lastiger worden verstrekt, eist de bank veelal een privé borgstelling van de DGA. De DGA moet een zogenaamde borgstellingsvergoeding in rekening brengen aan de vennootschap, fiscaal is dit niet altijd voordelig (belast tegen 52% en aftrekbaar tegen 20% of 25%). Bij een belastingcontrole kan de belastinginspecteur een correctie opleggen en dus de DGA verplichten een zakelijke borgstellingsvergoeding te gaan rekenen. Tevens kan de inspecteur een boete opleggen, deze kan oplopen tot 100%. Tevens is het denkbaar dat een inspecteur een mogelijke aftrek van het verlies op de borgstelling (als de borg wordt aangesproken) weigert.

Verlies op borgstelling

Als de bank de DGA aanspreekt, moet de DGA voor de vennootschap betalen. Deze betaling is in principe aftrekbaar in box 1 (terbeschikkingstellingsregeling). Van terbeschikkingstelling is sprake als een DGA vermogensbestanddelen ter beschikking stelt aan zijn eigen B.V. In dergelijke gevallen wordt het inkomen uit het ter beschikking gesteld vermogen niet in box 3 belast, maar in box 1. Het verlies is aftrekbaar op het moment van betalen, tenminste dat vond de staatssecretaris altijd.

Vorenstaande is in strijd met het zogenaamde goedkoopmansgebruik, aftrek zou moeten plaatsvinden op het moment dat een verlies eraan zit te komen, dus als het slechter gaat met de B.V. 

Vragen over borgstelling DGA

Als u vragen of opmerkingen heeft over een borgstelling, dan kunt u contact opnemen met de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed (telefoon 053 - 432 72 00). U kunt hem ook een e-mail sturen via bovenstaand vragenformulier.10 Jun 2012Waardeer het artikel Borstelling DGA

Borstelling DGA heeft een waardering van 8.4 / 10 punten met 7 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl