Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Advies testament en huwelijkse voorwaarden ondernemers

Een advies of quick scan van het testament en de huwelijkse voorwaarden bij ondernemers is erg belangrijk. 20% Van de ondernemers heeft geen testament en veel ondernemers hebben een verouderd of slecht testament. Daarnaast kunnen de huwelijkse voorwaarden voor problemen zorgen bij een calamiteit (overlijden, echtscheiding, etc.). Laat u tijdig adviseren. U kunt gratis een bespreking met onze notaris en / of fiscaal jurist inplannen zodat wij uw situatie kunnen bekijken, vul hiertoe dit formulier in.  

Quick scan testament

Ondernemers zijn net normale mensen, ze staan niet stil bij hun overlijden. In de praktijk is het dus vaak zo dat ondernemers dit afdoende hebben geregeld. Het gevolg is dat de onderneming in gevaar komt bij het overlijden van de ondernemer en dat daarnaast veel te veel erfbelasting is verschuldigd. Een slimme ondernemer zorgt ervoor dat hij eens per 2 jaar met zijn fiscaal jurist en / of notaris praat over de gevolgen, de mogelijkheden en de te nemen stappen. U kunt honderdduizenden euro's besparen door het goed te regelen, daarnaast voorkomt u veel zorgen bij uw nabestaanden. Binnen familiebedrijven is een stappenplan van groot belang. Wij maken regelmatig opvolgingsplannen voor ondernemers binnen een familiebedrijf, dit geeft rust binnen de familie en zorgt voor veel minder problemen bij een overlijdensgeval.

De ondernemer heeft een testament

U bent ondernemer en heeft 3 jaar geleden een testament opgesteld. U bent hiermee goed bezig. De laatste jaren is er echter veel gewijzigd en is er ook veel meer mogelijk. Daarnaast is het ook goed om over de uitvoering van uw testament na te denken:

  • Wie wordt bestuurder?
  • Moet de onderneming worden verkocht?
  • Is het mogelijk om nu al een deel van de onderneming aan de kinderen over te dragen?
  • Moet ik een paar personen benoemen die de regie voeren bij mijn overlijden?
  • Wat is mijn onderneming nu nog waard?

Huwelijkse voorwaarden bij ondernemers

Het is voor getrouwde ondernemers van belang om de gevolgen van de vroeger opgestelde huwelijkse voorwaarden eens door te nemen. Wat gaat er gebeuren als u gaat scheiden of komt te overlijden? In veel gevallen is er een verrekenbeding opgenomen in de huwelijkse voorwaarden. Steeds meer ondernemers komen bij een echtscheiding in de financiële problemen, de belangrijkste problemen zijn:

  • Verrekenbeding niet goed uitgevoerd waardoor deel vermogen gemeenschappelijk is geworden.
  • Pensioen in eigen beheer moet worden afgestort bij een verzekeraar.
  • Alimentatie kan niet worden betaald.
  • Woning of bedrijfspand heeft onderwaarde en kan niet worden verkocht.

Meestal hebben ondernemers huwelijkse voorwaarden laten opstellen. In de meeste huwelijkse voorwaarden is een periodiek verrekenbeding opgenomen. Dit wil zeggen dat er elk jaar moet worden verrekend (het opgespaarde inkomen). Deze verdeling zal maar zelden plaatsvinden. In de praktijk wordt 90% van de verrekenbedingen niet uitgevoerd. In 99% van de gevallen komen er dan problemen bij een echtscheiding. Als er namelijk niet is verrekend, dan kan de partner recht hebben op een deel van de waarde van het bedrijf. Als het bedrijf nog niet wordt verkocht, moet er dan wel worden afgerekend over de waarde terwijl de ondernemer nog geen geld ontvangt. De basisjurisprudentie (uitspraken van rechters) zegt gelukkig wel dat een echtscheiding niet tot gevolg mag hebben dat de onderneming failliet gaat. U kunt ook tijdens een goed huwelijk alsnog tot verrekening overgaan, dit is een veel betere optie en geeft duidelijkheid voor alle partijen.

Vragen over scan of advies voor ondernemers

U kunt ons bellen voor een vrijblijvende afspraak, maar u kunt ook onderstaand formulier invullen. Daarnaast kunt u een formulier voor een scan voor ondernemers invullen.30 Aug 2012Waardeer het artikel Advies testament en huwelijkse voorwaarden

Advies testament en huwelijkse voorwaarden heeft een waardering van 9 / 10 punten met 1 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl