Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Wijziging rechtsvorm ondernemers

Ongeveer 30% van de huidige ondernemers overweegt hun rechtsvorm te wijzigen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel. In dit artikel een kort en bondig overzicht van de mogelijkheden en voordelen welke in de praktijk het meeste voorkomen.

Aansprakelijkheid ZZP'er, eenmanszaak, VOF en maatschap

De meeste ondernemers beginnen hun bedrijf met een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma. De eerste keuze wordt meestal genomen op basis van :

  1. eenvoudig opzetten structuur;
  2. fiscale voordelen en nadelen;
  3. advies accountant voor eenvoudige opzet.

Er wordt niet of te beperkt gekeken naar de risico's welke verbonden zijn aan de rechtsvorm waarvoor men kiest of heeft gekozen. De rechtsvormkeuze wordt zelden gebaseerd op een juridische insteek, "ben ik al mijn vermogen kwijt als het mis gaat?"

Risico's ZZP'er, eenmanszaak, VOF en maatschap

Uw gehele vermogen (privé en zakelijk) kan worden aangesproken als het zakelijk (of privé) misgaat. Het fiscale voordeel dat u kunt behalen met een keuze voor ondernemen als natuurlijk persoon bedraagt gemiddeld € 3.000 - € 5.000 per jaar. Als de juiste structuur wordt gekozen binnen de B.V., Flex B.V. of bijvoorbeeld een coöperatie, is dit voordeel wellicht nog lager. Het grootste voordeel is echter wel dat uw privévermogen en het gespaarde vermogen binnen uw bedrijf kan worden veilig gesteld.

Wijziging rechtsvorm

Ongeveer 30% van de huidige ondernemers kijkt op dit moment naar een wijziging van de rechtsvorm. Deze ondernemers overwegen zelfs om binnen 3 jaar te wijzigen van rechtsvorm. De belangrijkste reden voor de wijziging van de rechtsvorm zijn de juridische risico's die verbonden zijn aan de huidige rechtsvorm. In dit kader zullen veel ondernemers hun eenmanszaak of VOF omzetten in een coöperatie of Flex B.V.

Kosten omzetting rechtsvorm

De omzetting kan zonder belastingheffing of grote kosten plaatsvinden. Voor ongeveer € 1.800 (exclusief omzetbelasting) kunt u het huidige "ondernemingsjasje" uittrekken en een nieuw jasje aantrekken (lees bijvoorbeeld: geruisloze overgang van eenmanszaak naar Flex B.V.). Voor dit bedrag worden de overeenkomsten en notariële akten opgesteld en zal er ook overleg met de Belastingdienst en Kamer van Koophandel plaatsvinden.2 Jul 2012Waardeer het artikel Wijziging rechtsvorm ondernemers

Wijziging rechtsvorm ondernemers heeft een waardering van 9 / 10 punten met 20 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl