Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Ondernemer en overlijden

Ondernemers moeten veel regelen, dit weet ik uit eigen ervaring. Naast uw privézaken is het van belang dat u nadenkt over de gevolgen voor uw bedrijf als u komt te overlijden. Een aantal zaken is hierbij van belang:

  1. Inkomen partner na uw overlijden.
  2. Wie wordt eigenaar van het bedrijf na uw overlijden?
  3. Wat moet ik regelen als ondernemer?

Inkomen partner na uw overlijden

Als uw gezin afhankelijk is van het inkomen uit uw onderneming, dan is het verstandig om een risico-inventarisatie te maken. Dit begint bij de vraag ""Hoeveel inkomen kan mijn gezin nog uit de onderneming halen als ik er niet meer ben?" Eventueel kan ook worden overwogen om de onderneming te verkopen bij uw overlijden. De vraag is dan: "Wat brengt de onderneming op als ik onverwacht komt te overlijden?" Als dit onvoldoende is voor uw nabestaanden, dan is het verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Een verzekering om het overlijden voor uw 60e verjaardag af te dekken is de laatste jaren voordeliger geworden. Voor ongeveer € 1.000 per jaar kunt u al een behoorlijke verzekering afsluiten.

Wie wordt eigenaar van het bedrijf na uw overlijden?

Veel ondernemingen worden in de vorm van een (Flex) B.V. gedreven of in de vorm van een eenmanszaak (of VOF / maatschap). Bij overlijden van de ondernemer moet u rekening houden met de volgende consequenties:

  1. Eenmanszaak: deze wordt voor rekening en risico van de ondernemer gedreven. De bezittingen en schulden van de onderneming komen bij zijn of haar overlijden toe aan de erfgenamen. Er moet direct worden afgerekend met de Belastingdienst, soms is uitstel van betaling mogelijk.
  2. Maatschap of VOF: meestal is er een overeenkomst tussen de eigenaren gesloten (een zogenaamde maatschapsovereenkomst of VOF-overeenkomst). Veelal zullen de overgebleven maten of vennoten het aandeel van de overleden maat of vennoot overnemen (verblijvensbeding). Ook dan moet er direct met de Belastingdienst worden afgerekend.
  3. B.V. of Flex B.V.: de B.V. is zelfstandig drager van rechten en verplichtingen. Als de directeur / aandeelhouder komt te overlijden, zullen de aandelen toekomen aan de erfgenamen.

Wat moet ik regelen als ondernemer?

Voor uw nabestaanden en om belasting te besparen is het verstandig dat u als ondernemer nadenkt over de gevolgen van uw overlijden. In dit kader is een zogenaamd ondernemerstestament te overwegen en tevens zie ik in mijn praktijk steeds vaker dat aandelen in een B.V. worden gecertificeerd. Mijn klanten adviseer ik om een familieplan te maken zodat men weet hoe te handelen bij het overlijden van de ondernemer.

Vragen als ondernemer

Heeft u vragen of behoefte aan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze gespecialiseerde notarissen, stuurt u dan zonder verdere verplichtingen een bericht naar ons via onderstaand formulier.27 Sep 2012Waardeer het artikel Ondernemer en overlijden

Ondernemer en overlijden heeft een waardering van 4.8 / 10 punten met 4 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl