Inbreng eenmanszaak in B.V.
Het inbrengen van uw eenmanszaak, VOF of maatschap in een besloten vennootschap (B.V.) is in niet alle gevallen fiscaal of financieel aantrekkelijk. U kunt de eenmanszaak, VOF of maatschap op 2 manieren inbrengen in de B.V.:
- ruisende inbreng;
- geruisloze inbreng.
Ruisende inbreng eenmanszaak in B.V.
Geruisloze inbreng eenmanszaak in B.V.
Holdingstructuur
Voorwaarden inbreng in B.V.
Voor de geruisloze inbreng heeft de Belastingdienst voorwaarden opgesteld. U moet de geruisloze inbreng dan ook afstemmen met de Belastingdienst. Uw fiscaal jurist of belastingadviseur zal dit voor u verzorgen. U mag de onderneming B.V. gedurende de eerste 3 jaren na de inbreng in principe niet verkopen. Daarnaast zal uw fiscaal jurist de volgende overeenkomsten voor u opstellen:
- lijfrenteovereenkomst (bij FOR);
- arbeidsovereenkomst;
- managementovereenkomst (bij holdingstructuur);
- pensioenovereenkomst;
- rekening-courantovereenkomst privé en B.V.;
- rekening-courantovereenkomst holding en werkmaatschappij (bij holdingstructuur).
Eventueel kan hij nog de volgende overeenkomsten opstellen:
- overeenkomst onkostenvergoeding;
- telewerkovereenkomst;
- overeenkomst inzake auto van de zaak;
- levensloopovereenkomst;
- arbeidsovereenkomst partner.
Lijfrente bij inbreng in de B.V.
Bij de geruisloze inbreng wordt de onderneming fiscaal niet gestaakt. De B.V. neemt de boekwaarden van uw bedrijf over op de balans. Dit geldt niet voor de fiscale oudedagsreserve (FOR). De FOR kan niet worden ingebracht in de B.V. en valt dus vrij. Om de heffing van inkomstenbelasting te voorkomen, kunt u een lijfrente bedingen bij uw B.V. of een verzekeraar. U moet dan echter wel over een bedrag in contanten beschikken.
Pensioen
In de B.V. bent u als privépersoon de directeur-grootaandeelhouder (DGA). U kunt in uw B.V. pensioen opbouwen, het zogenaamde pensioen in eigen beheer. Voor deze pensioenopbouw moet u een overeenkomst opstellen. U kunt de voorbeelden van de Belastingdienst gebruiken. U kunt ook overwegen om uw pensioen bij een verzekeraar op te bouwen. Een combinatie is tevens mogelijk, hierbij brengt u het pensioen in eigen beheer onder en het risicodeel van vooroverlijden bij een verzekeraar. Beslis over dit onderdeel in alle rust en laat u hierover goed adviseren door een pensioendeskundige of een fiscaal jurist / belastingadviseur.
Overige zaken inbrengen in de B.V.
De B.V. moet zich bij de Belastingdienst melden als nieuwe onderneming. U krijgt een nieuw BTW-nummer en u moet tevens een voorlopige aanslag voor de vennootschapsbelasting aanvragen. Tevens wordt er een loonbelastingnummer toegekend. Uw B.V. gaat u namelijk een salaris toekennen, over dit salaris moet loonheffing (geen premies werknemersverzekeringen) worden ingehouden en afgedragen.
Daarnaast moet uw adviseur uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting nader bekijken. Het kan zijn dat u in plaats van belasting te betalen een teruggave krijgt. In het eerste jaar moet uw belastingadviseur rekening houden met de zogenaamde beloning voorperiode.
Checklist inbreng in de B.V.
Los van genoemde overeenkomsten, is een aantal zaken voor u van belang:
- Advies: laat een deskundige fiscaal jurist of belastingadviseur een advies en berekening opstellen.
- Waarde: is uw onderneming € 18.000 waard?
- Geld: laat uw fiscaal jurist berekenen hoeveel liquiditeit u nodig hebt, bij een inbreng in de B.V. is er vaak ineens meer belasting verschuldigd omdat u belastingen uit het verleden ineens zult inlopen en voorschotten moet betalen voor de toekomst.
- Notaris: welke notaris gaat de oprichting verzorgen?
- Accountant: welke accountant gaat de accountantsverklaring opstellen?
- Pensioen en lijfrente: wilt u dit in de B.V. of extern regelen?
- Structuur: wilt u één of meerdere B.V.'s?
Praten kost niks
Een afspraak met onze notaris en / of fiscaal jurist op zijn kantoor kost niks. U krijgt van hem een bak koffie of thee, een warme ontvangst en u hoeft enkel tijd te investeren. Na dit gesprek weet u wat de mogelijkheden zijn, of er actie noodzakelijk is en wat overige aandachtspunten zijn. De fiscaal jurist kan voor u een berekening maken om te kijken of de inbreng in de B.V. financieel wel verstandig is. Een dergelijke berekening kost ongeveer € 350.
De notaris of fiscaal jurist zal u laten weten op welke kosten u voor de gehele inbreng in de B.V. moet rekenen en u kunt er dan eens rustig over nadenken.
U kunt via deze site ook een offerte aanvragen, binnen 48 uur heeft u een bericht in uw e-mailbox. Daarnaast kunt u via het terugbelverzoek een notaris of fiscaal jurist eenvoudig met u laten bellen. Wij willen u graag helpen en adviseren en stellen hierbij enkel uw belang voorop.