Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Holdingstructuur en faillissement

Tips om een faillissement te voorkomen en uw organisatie te behoeden voor problemen.

Inleiding

Wekelijks adviseren wij bedrijven bij financiële problemen, een doorstart of een faillissement. In dit artikel 10 tips om een faillissement te voorkomen en / of de schade bij een faillissement te beperken

1. Scheiden bankrekeningen

Meestal bankiert een bedrijf bij één bank. Het is verstandig om bij meerdere banken te bankieren, overweeg hierbij tevens een buitenlandse bank (bijvoorbeeld in Duitsland). De reden is dat beslaglegging op buitenlandse bankrekeningen voor schuldeisers en de Belastingdienst vaak een stuk lastiger is.

2. Administratie

Bij een faillissement kan een bestuurdersaansprakelijkheid spelen. De curator kijkt als eerste naar:

 • Is de administratie bijgewerkt en actueel?
 • Is er tijdig gepubliceerd bij de Kamer van Koophandel?
 • Zijn betalingsachterstanden tijdig en schriftelijk gemeld bij het pensioenfonds en de Belastingdienst?

Daarnaast is het belangrijk dat u weet wanneer u break even draait. Maak een cash flow overzicht voor de komende maanden zodat u tijdig problemen kunt signaleren.

3. Commerciële doelen

Bekijk uw onderneming eens door de bril van de klant. Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden binnen uw bedrijf en zou de klant volledig tevreden zijn? Tevens is het verstandig dat u nog eens kijkt naar uw ondernemingsplan, dit in het licht van de gewijzigde marktomstandigheden. Neem een weekend helemaal vrij, ga wandelen met een notitieblok en beschrijf de mogelijkheden en nieuwe kansen.

4. Kosten

Ga met een zogenaamde stofkam door uw kosten, binnen een halve dag kunt u zomaar € 5.000 aan kosten besparen bij een gemiddeld MKB-bedrijf. Begin met de abonnementen, telefoonkosten, internet en kantoorkosten. Pak daarna de grotere kosten zoals huisvestiging en personeel.

5. Onbetaalde facturen

Zit scherp op uw debiteuren. Een klant is iemand die zijn factuur heeft betaald, dit is op dit moment het uitgangspunt. Begin direct na vervallen van de betalingstermijn met een herinnering en binnen 1 week daarna moet u gaan bellen. Werkt dit nog steeds niet, dan kunt u een deurwaarder inschakelen. Onderstaande opties werken in de praktijk echter beter:

 • Stuur een herinnering naar het privé-adres van de debiteur.
 • Laat uw accountant of fiscaal jurist een herinnering sturen.
 • Ga bij de debiteur op bezoek.
 • Overweeg een kredietverzekering.

6. Holdingstructuur

Vroeger stelde de notaris: één B.V. is geen B.V. Het is in moeilijke tijden verstandig om een zogenaamde holdingstructuur op te zetten, hierbij worden uw aandelen in uw bedrijf gehouden door een andere B.V. (de zogenaamde beheermaatschappij of holding). In deze holding brengt u belangrijke activa onder (zoals het bedrijfspand, materiële vaste activa, etc.). Bij een faillissement blijven deze zaken erbuiten.

7. Externe commissaris of oud-ondernemer

Praat met een vriend of bevriende ondernemer over uw bedrijf. Ga eens per maand met hem zitten om uw bedrijf en de mogelijkheden door te nemen. Maak een checklist met de mogelijkheden en aandachtspunten en voer snel veranderingen door als u erachter staat.

8. Postadres

Bekijk uw postadres en vestigingsadres. In sommige gevallen is de holding gevestigd op het thuisadres van de directeur. Dit kan problemen geven bij een faillissement of bij bodembeslag van de Belastingdienst.

9. Faillissementsscan of quickscan

Regelmatig voeren wij een zogenaamde faillissementsscan, fiscale scan of quickscan uit. Dit is een fiscale en financiële scan van uw bedrijf waarbij de focus ligt op mogelijke risico's en problemen in de toekomst en financiële kansen die u laat liggen. Enkele aanbevelingen zijn:

 • Breng uw computers buiten kantoor (voorkomen bodembeslag Velastingdienst en veiligheid).
 • (Rechten) internetsite overhevelen naar de holding.
 • Verliezen optimaliseren zodat er minder belasting wordt betaald.
 • Optimaliseren belastingvrije vergoedingen werknemers en directie.
 • Versnelde afschrijving van activa.
 • Fiscale mogelijkheden innovatie en subsidies.
 • Vergelijking van uw bedrijf met de concurrentie.
 • Nazien of wij binnen ons klantenbestand een mogelijkheid zien voor een samenwerking tussen  u en onze klanten.
 • Telefoonnummers bedrijf (mobiel en vast) en internetaansluiting overhevelen naar de holding (bedrijf kan communiceren tijdens een faillissement).
 • Zorg ervoor dat intercompany vorderingen worden voorkomen.
 • Leg afspraken (leningen, managementovereenkomsten, etc.) schriftelijk vast.
 • Zorg voor zekerheden bij privéleningen aan het bedrijf.
 • Leg geld apart op buitenlandse bankrekeningen (i.v.m. kleine betalingen bij dreigend faillissement).

10. Slot tip

Blijf logisch nadenken en zorg ervoor dat financiële problemen uw creativiteit niet blokkeren. Praten met externe adviseurs en oud-ondernemers zal u eenvoudig verder kunnen helpen.

Praten kost niks

Een afspraak met onze notaris en / of fiscaal jurist op zijn kantoor kost niks. U krijgt van hem een bak koffie of thee, een warme ontvangst en u hoeft enkel tijd te investeren. Na dit gesprek weet u wat de mogelijkheden zijn en kunnen wij u bijpraten over onze ervaringen en de risico's en mogelijkheden die wij voor u en uw bedrijf zien. De notaris of fiscaal jurist zal u laten weten op welke kosten u moet rekenen en u kunt er dan eens rustig over nadenken.

U kunt via deze site ook een offerte aanvragen, binnen 48 uur heeft u een bericht in uw e-mailbox. Daarnaast kunt u via het terugbelverzoek een notaris of fiscaal jurist eenvoudig met u laten bellen. Wij willen u graag helpen en adviseren en stellen hierbij enkel uw belang voorop.29 Mei 2012


Waardeer het artikel Holdingstructuur en faillissement

Holdingstructuur en faillissement heeft een waardering van 8.5 / 10 punten met 2 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl