Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Gerard Sanderink en estate planning

Beste ondernemer, laat de Belastingdienst niet uw grootste erfgenaam worden. De heer Sanderink heeft zijn testament geregeld ... dat zouden meer mensen moeten doen.

Sanderink en estate planning

In een artikel in de Quote in mei 2012 viel te lezen dat Gerard Sanderink (in Quote 500 en eigenaar van onder meer Centric en Oranjewoud) eindelijk aandacht heeft besteed aan zijn estate planning. Deze estate planning is een voorbeeld voor veel ondernemers, hoewel de situatie bij de heer Sanderink anders is (geen partner / kinderen resp. erfgenamen). In dit artikel analyseer ik de genomen stappen, zodat ook andere ondernemers dit als uitgangspunt kunnen nemen.

Uit het artikel kan de volgende analyse worden gemaakt:

  • Bedrijf gaat na overlijden over naar een stichting (lees: belastingvrij naar een ANBI).
  • Stemrecht bedrijf bij aparte stichting (lees: certificeren van aandelen).
  • Er is nu overleg met personen over de situatie na overlijden (lees: opvolgingsplan).
  • Ook als de heer Sanderink tijdens leven wilsonbekwaam zou worden, is er een soort testament (lees: leventestament).

Reden Sanderink voor estate planning

In het artikel valt te lezen dat de heer Sanderink ervoor kiest om de Belastingdienst niet te veel te laten erven. Hij wil de Belastingdienst tijdens zijn leven te slim af zijn  ‘Anders zou er na mijn overlijden over de waarde van beide ondernemingen zo veel aan successierechten aan de staat moeten worden betaald, dat Centric en Oranjewoud niet in hun huidige vorm kunnen voortbestaan’.

Veel ondernemers hebben nog niet in de gaten dat bij overlijden er zomaar 45% van de waarde moet worden betaald aan de Belastingdienst. Hiermee is de Belastingdienst feitelijk de grootste erfgenaam.

De heer Sanderink zegt hierover het volgende: ‘Voorlopig ga ik nog wel even door, maar ik vind mezelf al oud genoeg om over de nalatenschap na te denken.'21 Mei 2012Waardeer het artikel Gerard Sanderink en estate planning

Gerard Sanderink en estate planning heeft een waardering van 9.5 / 10 punten met 13 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl