Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Geen bedrijfsopvolgingsregeling voor vastgoed B.V.

Het uitsluitend verhuren van woningen en bedrijfsruimten was een vorm van normaal vermogensbeheer volgens de Rechtbank. Geen BOR.

Belanghebbende en haar zus zijn de enige erfgenamen van erflaatster. Tot de nalatenschap behoren onder meer aanmerkelijk belangaandelen. De activiteiten van de vennootschap bestonden uit de exploitatie van een vastgoedportefeuille. De waarde van de aandelen en de toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit zijn in geschil. De Rechtbank is van oordeel dat de waarde in het economisch verkeer van de aandelen niet kan worden gesteld op de prijs die bij verkoop op een executieveiling verkregen zou worden. Gezien het feit dat de vastgoedportefeuille winstgevend is, is er immers geen reden voor snelle liquidatie. Verder oordeelt de Rechtbank dat in het onderhavige geval geen sprake is van meer dan normaal vermogensbeheer en is dus de bedrijfsopvolgingsfaciliteit niet van toepassing.

Het uitsluitend verhuren van woningen en bedrijfsruimten ging volgens de Rechtbank het normaal vermogensbeheer niet te boven. Met de renovatie- en (groot) onderhoudswerkzaamheden e.d. werd beoogd het vermogen in stand te houden. De grote omvang van de vastgoedportefeuille leidde ook niet tot meer dan normaal vermogensbeheer. Dat gold ook voor het feit dat in concurrentie werd getreden met commerciële vastgoedondernemers of woningbouwcorporaties.

UItspraak Rechtbank Zeeland / West-Brabant, gepubliceerd op 3 december 2014 (AWB 14 1012).10 Dec 2014


Waardeer het artikel Rechtbank: geen BOR voor vastgoed-BV
naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl