Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Stemrechtloze aandelen en de Flex B.V.

Onder de nieuwe wetgeving voor de Flex B.V. worden 2 soorten aandelen geïntroduceerd. Dit betreft de stemrechtloze aandelen en de winstrechtloze aandelen. Deze optie was voorheen niet mogelijk. In dit artikel worden de stemrechtloze aandelen nader toegelicht en tevens wordt aangegeven wanneer u stemrechtloze aandelen kunt gebruiken.

De stemrechtloze aandelen

De houder of eigenaar van de stemrechtloze aandelen beperkt het stemrecht van de aandeelhouder. De aandeelhouder heeft dus geen stemrecht tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders. De houder van deze aandelen heeft wel recht om bij de vergadering aanwezig te zijn, het zogenaamde vergaderrecht. De houder heeft wel recht op een aandeel in de winst. In het verleden moest er meer worden geregeld om het stemrecht van aandelen af te halen, meestal koos men ervoor om de aandelen te certificeren.

Wanneer gebruikt u de stemrechtloze aandelen in de praktijk?

De stemrechtloze aandelen zullen in de toekomst veel worden gebruikt. De praktijk zal uiteindelijk gaan uitmaken wanneer de aandelen van de plank worden gehaald. De meest voor de hand liggende situaties zijn:

  1. participatie door investeerder;
  2. werknemerparticipatie;
  3. bedrijfsopvolging binnen de familie (certificaten meestal slimmer, zie onder) ;
  4. kapitaal deelname door geldverstrekker;
  5. kapitaal deelname door familie of vrienden.

In sommige gevallen blijft de certificering van aandelen een betere optie. De aandelen worden dan via een zogenaamd stichting administratiekantoor gecertificeerd. De certificaathouder heeft dan meestal niet het recht om bij de algemene vergadering van aandeelhouders aanwezig te zijn.

Stemrechtloze aandelen of stichting

De stemrechtloze aandelen zijn een prima aanvulling. Certificering van aandelen via een stichting administratie kantoor blijft echter wel een goed alternatief. Het verschil is dat bij certificering de aandeelhouder meestal niet hoeft te worden uitgenodigd voor de aandeelhoudersvergadering, bij stemrechtloze aandelen moet de aandeelhouder wel worden uitgenodigd. Let op dat bij certificering de rechten in de statuten zijn opgenomen, deze moeten dus wel als zodanig zijn opgesteld.

Bij een bedrijfsopvolging zal certificering meestal ook beter werken. Stel vader verkoopt het bedrijf aan zijn zoon. Zijn zoon heeft echter weinig verstand van ondernemen en mag geen zeggenschap binnen de onderneming krijgen. Vader wil het stemrecht bij 3 adviseurs neerleggen. Deze personen moeten kunnen worden vervangen als ze niet functioneren. Deze personen nemen zitting in het stichtingsbestuur, via stemrechtloze aandelen is dit lastiger.

Vragen over stemrechtloze aandelen

Als u vragen of opmerkingen heeft over de stemrechtloze aandelen, dan kunt u deze hieronder gratis stellen. U kunt ons ook bellen, via het terugbelverzoek.16 Jul 2012Waardeer het artikel Stemrechtloze aandelen en flex BV

Stemrechtloze aandelen en flex BV heeft een waardering van 7.8 / 10 punten met 5 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl