Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Flex B.V. en fiscus

Het oprichten van een B.V. is eenvoudiger geworden. Voor bijzondere structuren of bij meerdere aandeelhouders moet u dadelijk nog naar uw notaris, voor andere gevallen hoeft dit niet meer. De kosten voor het oprichten van een B.V. zullen dalen tot € 300 of € 400. De kapitaalstorting van € 18.000 is komen te vervallen, waardoor veel ZZP'ers eenvoudig een B.V. kunnen oprichten.

Een Flex B.V. of eenmanszaak

Voor zelfstandigen (of ZZP'ers) zal het kunnen betekenen dat zij sneller een B.V. zullen oprichten. Nu wordt vaak voor een eenmanszaak gekozen omdat dit eenvoudig en goedkoop is. Fiscaal gezien is de eenmanszaak echter een stuk aantrekkelijker dan een B.V. Als een ZZP'er winst maakt, moet hij over de winst belasting betalen, deze kan oplopen tot 52%. Dit is een hoog tarief als je dit zou afzetten tegen het tarief in de B.V., dit tarief bedraagt 20% (tot € 200.000) of 25% (hogere winsten). Als ondernemer heeft u echter recht op aftrekposten die u in de B.V. niet heeft. Deze aftrekposten kunnen oplopen tot ruim € 10.000 (inclusief startersaftrek). Daarnaast wordt 12% van de winst vrijgesteld.

Als u winst in de B.V. maakt, dan betaalt u over de winst vennootschapsbelasting. De belasting bedraagt 20% (tot winst van € 200.000) en 25% (over de winst hoger dan € 200.000). Als de winst wordt uitgekeerd, moet u hierover 15% dividendbelasting betalen, de B.V. zal dit bedrag afdragen. Daarnaast moet u ook nog 10% inkomstenbelasting over de dividenduitkering betalen. De heffing over de winst en de dividenduitkering is lager dan het tarief voor de inkomstenbelasting (52%), echter u moet uzelf ook een salaris uitkeren. Het salaris van een DGA bedraagt tenminste € 41.000. Dit moet hoger zijn als in de markt meer salaris voor uw functie wordt betaald en de B.V. dit ook kan betalen. Als de DGA de enige is die de winst creëert, dan kan het salaris veel hoger zijn door de zogenaamde afroommethode.

Belastingtip: B.V. toch voordelig

De B.V. kan wel aantrekkelijk zijn als u fiscaal en als mens kunt leven met een laag salaris en de dividenduitkering niet nodig zou hebben. Door het uitstel van deze heffing is de B.V. sneller voordelig. Vanaf een winst van € 100.000 is het aantrekkelijk om eens een fiscaal jurist te raadplegen.

Belastingtip aansprakelijkheid

Als u een redelijk privévermogen heeft opgebouwd of een (hoge) nalatenschap of schenking verwacht, is het verstandig om uw vermogen zo te structureren, dat schuldeisers van uw bedrijf niet aan uw privévermogen kunnen komen. Dit kan soms via huwelijkse voorwaarden, maar meestal is hiervoor ook een B.V. of N.V. nodig. Het jaarlijkse belastingnadeel moet dan opwegen tegen het veilige gevoel van een B.V.

Zelf flex BV oprichten

Via deze site kunt u zelf uw flex BV oprichten. Doordat u zelf diverse informatie verstrekt kan de Flex BV met een korting van 25% worden opgericht door een notaris. Kijkt u hier hoe dit werkt.22 Apr 2012Waardeer het artikel Flex B.V. en fiscus

Flex B.V. en fiscus heeft een waardering van 9.5 / 10 punten met 11 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl