Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

De B.V. omzetten in een N.V.

Sinds 1 oktober 2012 gelden er nieuwe regels voor de B.V., deze kennen mogelijkheden maar ook risico's. Het belangrijkste risico is eigenlijk de uitkeringstoets bij onttrekkingen uit het vermogen (veelal dividenduitkeringen). Als u hiermee niets te maken wilt hebben, kunt u uw (Flex) B.V. omzetten in een N.V. (naamloze vennootschap).

Wanneer B.V. omzetten in N.V.?

De nieuwe regels voor de (Flex) B.V. zijn van toepassing per 1 oktober 2012. De regels zijn van toepassing bij besluiten tot bijvoorbeeld dividenduitkeringen die na 1 oktober 2012 worden genomen. Als u problemen heeft met de nieuwe regels van de B.V. (zoals de uitkeringstoets), dan kunt u overwegen om uw B.V. om te zetten in een N.V. De nieuwe regels voor de B.V. gelden immers niet voor de N.V.

Ikzelf oefen mijn bedrijf uit in de vorm van een N.V. (namelijk Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.). Deze N.V. lijkt op veel onderdelen op de B.V, de aandelen staan op naam, er is één aandeelhouder en één bestuurder. Het grootste verschil betreft het minimum geplaatste aandelenkapitaal, dat is bij de N.V. geen € 1, geen € 18.000, maar € 45.000.

Fiscus B.V. en N.V.

Fiscaal wordt de N.V. hetzelfde behandeld als de B.V. De gebruikelijkloonregeling blijft gewoon gelden en bij de overgang van een B.V. naar een N.V. hoeft u geen belasting te betalen. Een N.V. kan ook gewoon in een fiscale eenheid voor de Vennootschapsbelasting of Omzetbelasting worden opgenomen met een andere B.V. of N.V.

Omzetting (Flex) B.V. in een N.V.

De rechtspersoon verandert eigenlijk niet, de B.V. wordt juridisch enkel een N.V. Uw fiscale nummer en de inschrijving bij het handelsregister worden niet anders, dus de administratieve impact is niet zo groot. Het is wel verstandig om uw omgeving (bank, leveranciers, klanten, werknemers, etc.) op de hoogte te brengen zodat zij de tenaamstelling kunnen aanpassen. Voor de omzetting van een (Flex) B.V. in een N.V. is een besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders nodig. Vervolgens moet duidelijk zijn dat het kapitaal € 45.000 bedraagt (bijvoorbeeld via een accountantsverklaring ) en moet de notaris een notariële akte opstellen. Via deze site kunt u een offerte aanvragen, de kosten zijn beperkt. De procedure is relatief eenvoudig. Wat moet er gebeuren:

  1. Besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders tot een omzetting.
  2. Besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders tot een statutenwijziging.
  3. Vaststelling van het vermogen (soms accountantsverklaring nodig).
  4. Notariële omzetting en statutenwijziging.

Vragen over omzetting in N.V.

Ik heb als ervaringsdeskundige een redelijke ervaring met de N.V. en de omzetting, heeft u vragen stuur dan een bericht via onderstaande veld.21 Okt 2012


Waardeer het artikel BV omzetten in NV

BV omzetten in NV heeft een waardering van 5.8 / 10 punten met 10 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl