Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Ontslagen? Stamrecht B.V. of banksparen!

Telkens worden wij de laatste tijd opgeschrikt door berichten van bedrijven die een deel van het personeel noodgedwongen moeten ontslaan. Met uiteraard vele ingrijpende gevolgen, ook fiscaal. Estateplanningsjuristen praat u even bij.

Reorganisaties volgen elkaar op!

Op 3 oktober 2012 kopt de Twentsche Courant Tubantia: "Klap voor high tech. Op termijn 400 man weg bij ETC Almelo."

Bij het bedrijf Enrichment Technology Company (ETC), het voormalige Urenco in Almelo, verliezen op termijn 400 van de 700 mensen hun baan. Niet het eerste en helaas niet het laatste bedrijf in zwaar weer.

Bij EchoStar Global in Almelo verdwijnen 75 van de 92 banen. Alleen de afdelingen financiën en distributie bij de fabrikant van decoders en satellietontvangers blijven voorlopig nog in Almelo. Deze werknemers van Echostar Global zullen op zoek moeten naar nieuwe kansen. 

Ook bij de grote banken als ING en ABN AMRO worden veel mensen in de gelegenheid gesteld, dan wel gedwongen om iets anders te gaan doen. Gebleken is dat de mensen financieel veelal een (forse) zet in de rug krijgen, door middel van een vertrekpremie / ontslagvergoeding.

Wat doe ik met mijn ontslagvergoeding?

Voor veel mensen is een ontslag een persoonlijk drama, maar voor een aantal is dit juist een aanzet voor een nieuwe start. Iets nieuws beginnen. Net het kleine zetje dat ze nodig hebben. Wij spreken vaak mensen die in deze situatie zitten, een ontslagvergoeding krijgen en vol plannen zitten. Of een klassieke cabriolet gaan kopen en lekker rustig gaan toeren.

Een ontslagvergoeding kan een mooi hulpmiddel zijn voor de start van een onderneming, maar ook om de periode tot de pensioendatum te overbruggen. Omdat een ontslagvergoeding loon uit dienstbetrekking is, is deze fiscaal belast met inkomstenbelasting. Als het om een fors bedrag ineens gaat, kan het maar zo zijn dat het toptarief van 52% ineens realiteit wordt. Dan kan anders. U kunt, als u niet wilt afrekenen tegen 52% bijvoorbeeld beter kiezen voor een stamrecht B.V. of banksparen. Wat voor iemand het beste is, is natuurlijk erg persoonlijk en afhankelijk van het bedrag. 

Hoe maak ik een afgewogen keuze?

De volgende aspecten zijn van belang bij het maken van een afgewogen keuze:

  • de omvang van het bedrag;
  • heeft u direct inkomen nodig of niet;
  • wilt u een onderneming starten;
  • heeft u een lening waarover u een hoge rente betaalt?
  • vindt u beleggen leuk of wilt u eenvoudig sparen.

Dit zijn allemaal zaken die aan de orde komen bij het maken van een afgewogen beslissing. Wij bespreken dit graag vrijblijvend met u.

Kosten stamrecht B.V.

De oprichting van een eenvoudige (flex) stamrecht B.V. kost bij de notaris circa € 400 excl. BTW. De overige formaliteiten (stamrechtovereenkomst, afstemming fiscus en notaris etc.) kunnen wij voor u regelen. Rekent u op een bedrag van rond de € 800. Het jaarlijks "onderhoud", zoals jaarcijfers, KvK en aangiften vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting, en natuurlijk een jaarlijkse "fiscale APK"  kunnen wij voor u verzorgen, zodat u er nagenoeg geen omkijken naar heeft. Wij maken hiervoor graag een passende offerte voor u op.

Contact

U kunt daarvoor contact opnemen met de heer Y.H. Burkink FB of bellen met Jongbloed Ficaal Juristen (gevestigd in Enschede, Almelo en Voorschoten), 088 - 027 00 00.3 Okt 2012


Waardeer het artikel Banksparen of stamrecht BV?

Banksparen of stamrecht BV? heeft een waardering van 6.7 / 10 punten met 3 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl