Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Pensioen DGA en financiële planning

De gemiddelde DGA denkt dat pensioen in eigen beheer wordt opgebouwd en dat hiermee de oudedagsvoorziening is geregeld. Uiteindelijk wordt de onderneming voor veel geld verkocht en is er voldoende geld in de B.V. aanwezig om het pensioen te betalen. Waar niet over wordt nagedacht is:

  1. Brengt de onderneming voldoende op?
  2. Wat te doen met de vordering van de B.V. op de DGA?
  3. Wat gebeurt er als de DGA eerder komt te overlijden?
  4. Hoe te handelen als de onderneming niet of veel later wordt verkocht?

Reserveringen buiten de onderneming zijn vaak verstandig. Daarnaast moet de DGA het risico van voortijdig overlijden verzekeren of op een andere manier afdekken. Als u voor uw 50e verjaardag komt te overlijden, heeft de B.V. vaak nog onvoldoende financiële middelen om een pensioen aan uw nabestaanden te betalen.

Rekening-courant DGA

Vaak zie ik dat de B.V. geld leent aan de DGA die dit dan privé opmaakt aan consumptieve zaken. Door de vordering van de B.V. op de DGA wordt het pensioen eigenlijk al voordien opgegeten. Dit heeft zowel fiscale als financiële problemen tot gevolg. Probeer de rekening-courantvordering jaarlijks weg te werken en niet onnodig te laten oplopen.

Risico eerder overlijden DGA

Meestal wordt in eigen beheer een pensioen toegezegd aan de DGA en tevens een weduwen- / wezenuitkering aan uw nabestaanden. Deze uitkering is lager dan de pensioenuitkering, normaal 70% van uw pensioen en voor de wezen 20%. Het risico kan extern worden verzekerd voor ongeveer € 500 per jaar (dalende uitkering van € 500.000 voor 30-jarige niet rokende man). De premie is dus te overzien en hiermee heeft u het goed geregeld voor uw nabestaanden.

Vragen over pensioen DGA

Als u vragen of opmerkingen heeft over een DGA-pensioen of een risicoverzekering, kunt u deze gratis via onderstaand formulier stellen aan onze fiscaal jurist. Binnen enkele dagen krijgt u bericht van hem.

Offerte financiële planning

U kunt ook een offerte aanvragen voor uw financiële planning.  Op basis van uw situatie zal een fiscaal jurist, met ruggespraak bij uw notaris en eventueel uw accountant, een advies opstellen waarbij tevens wordt gekeken naar uw situatie op dit moment en bij arbeidsongeschiktheid, overlijden en bij uw pensioen. U kunt de offerte hier aanvragen.24 Okt 2012


Waardeer het artikel Pensioen DGA en financiele planning
naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl