Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Bedrijfsopvolging

Er zijn verschillende soorten ondernemers, de belastingrijkste zijn IB ondernemers (eenmanszaak, vof, etc.) en VPB ondernemers (BV).

Artikelen IB ondernemers

Artikelen VPB ondernemers

Elke ondernemer, onderneming, familiebedrijf, etc. met enig bestaansrecht krijgt vroeg of laat te maken met een verkoop of bedrijfsopvolging. De ondernemer of directeur-grootaandeelhouder (DGA) kan zijn opvolging tijdens het leven regelen door de onderneming of B.V. reeds bij leven aan zijn of haar opvolger over te dragen. De ondernemer of DGA kan ook een familiestatuut opstellen waarin wordt bepaald wat er met het bedrijf moet gebeuren als de ondernemer of DGA plots komt te overlijden. De ondernemer / DGA kan de bedrijfsopvolging ook in zijn testament opnemen, een soort ondernemerstestament.

Liquiditeitsproblemen bij bedrijfsopvolging en faciliteit

Bij een bedrijfsopvolging (meestal tijdens leven) kan er een liquiditeisprobleem ontstaan bij de erfgenaam / opvolger. De verschuldigde overdrachtsbelasting, inkomstenbelasting en erfbelasting (successierechten) of schenkbelasting kan soms niet worden voldaan uit de aanwezige liquiditeiten en soms kunnen deze ook niet worden geleend bij de bank. Om deze liquiditeitsproblemen te voorkomen is in de wet op de inkomstenbelasting 2001 en de successiewet 1956 een aantal faciliteiten opgenomen om de belastingdruk over het ondernemingsvermogen te beperken. Dit is een geweldige regeling, voorwaarde is wel dat u zich door een deskundige laat begeleiden en dat u tijdig de bedrijfsopvolging moet voorbereiden.

In dit onderdeel zullen wij de regeling verder toelichten.

Vragen over bedrijfsopvolging

Zowel binnen mijn werk (fiscaal jurist) als vanuit mijn 'thuissituatie' heb ik te maken gehad met diverse bedrijfsopvolgingen. Ik kom hierover graag met u (en uw accountant of notaris) in gesprek om zowel de fiscale mogelijkheden als de praktische kant te bespreken. Hierbij kunt u denken aan: wat is mijn onderneming minimaal of maximaal waard, hoe kan ik stemrecht houden, heb ik genoeg geld voor mijn oude dag, moet ik emigreren na de verkoop, etc.

U kunt voor een oriënterend gesprek of voor vragen zonder verdere verplichtingen onderstaand vragenformulier invullen. U krijgt dan binnen 48 uur bericht van onze notaris of fiscaal jurist. Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld en elke partner zal u eerst een offerte aanbieden dan wel zonder verdere kosten uw vraag beantwoorden. U kunt ons ook bellen of geheel vrijblijvend een email sturen.2 Aug 2012Waardeer het artikel Bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging heeft een waardering van 9 / 10 punten met 1 beoordelingen.naar boven
U bevindt zicht hier :
>
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl