Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Woning in Spanje erven

Een aantal klanten van ons kantoor woont in Nederland en heeft een tweede woning in Spanje. De vraag die dan vaak opkomt: Hoe zit het met de erfbelasting over de vakantiewoning in Spanje?

Vakantiewoning in Spanje en erfbelasting

U woont in Nederland en moet dan over uw wereldvermogen in Nederland erfbelasting betalen. Uw vakantiewoning in Spanje hoort ook bij dit vermogen. Spanje zal echter stellen dat de woning aldaar is gelegen en dat zij ook erfbelasting mogen heffen. Spanje heft over zaken die zich in Spanje bevinden (zoals onroerend goed / situs goederen en bankrekening bij Spaanse banken). De heffingen en vrijstellingen in Nederland en Spanje verschillen, een overzicht:

  • Nederland: vrijstelling partner € 600.000 en kinderen € 19.000 (afgeronde bedragen). Tarief 10 - 20%.
  • Spanje: vrijstelling partner € 16.000 (afgeronde bedragen voor niet-inwoners). Tarief 7 - 35%.

Als u geen testament hebt opgesteld, dan zal de langstlevende partner alles erven, dus ook de vakantiewoning in Spanje. De kinderen krijgen een vordering op de langstlevende. Voor de Spaanse erfbelasting zijn de schulden die de langstlevende aan de kinderen heeft, niet aftrekbaar. Dit is nadelig omdat er dan veel meer belasting in Spanje moet worden betaald. Dit is bijvoorbeeld op te lossen door voor de Spaanse woning een vruchtgebruik (via legaat) voor de langstlevende op te nemen. De blote eigendom (en toekomstige waardestijging) gaat dan bij overlijden naar de kinderen en de langstlevende partner heeft een levenslang recht van vruchtgebruik. De kinderen maken via deze route ook optimaal gebruik van hun vrijstellingen in Spanje.

Estateplanningstip 1

Neem een deskundige notaris in de arm. De praktijk leert dat de formulering van het vruchtgebruik in uw testament van belang is. Het Spaanse recht is immers niet het Nederlandse. In voorkomende gevallen mag de schuld in verband met de aankoop van de vakantiewoning in Spanje in mindering worden gebracht op de nalatenschap in Spanje.

Estateplanningstip 2

Een Nederlands testament wordt in Spanje erkend. Het is wel verstandig om in het Nederlandse testament een rechtskeuze op te nemen voor het Nederlandse recht. De Spaanse notaris is zeker geen Nederlandse notaris; ze zijn erg formeel en zullen vaak een Spaanse vertaling van uw testament willen zien. Op zich kan dit, maar het volstaat ook om de notaris een verklaring van erfrecht in het Spaans te geven. Hierin moet dan staan omschreven hoe de vakantiewoning in Spanje moet worden behandeld.8 Mei 2012Waardeer het artikel Woning in Spanje erven

Woning in Spanje erven heeft een waardering van 8.1 / 10 punten met 11 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl