Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Erfbelasting en pensioen in Portugal

Regelmatig adviseren wij ondernemers die hun onderneming hebben verkocht bij een emigratie naar Portugal. Dit land kent een aantal speciale regelingen die voor ondernemers en particulieren interessant zijn:

 • geen erfbelasting;
 • speciaal tarief voor de inkomstenbelasting voor buitenlanders die nog bepaalde werkzaamheden verrichten.

Erfbelasting in Portugal

Portugal heeft in 2003 de belasting op nalatenschappen afgeschaft (Wetsdecreet nr. 287/2003 van 12.11.2003). De verwerving van goederen via een nalatenschap is echter belastbaar via een aparte belasting (de “Selo“). Deze regel geldt niet als de verwerving plaatsvindt uit nalatenschap van de echtgenoot, van de kinderen of van de vader en de moeder van de overledene.

Wie erft er in Portugal?

Stel, er is geen testament. Dan gelden in Portugal de volgende regels:

 1. De overledene was ongehuwd en had geen kinderen: de vader en de moeder van de overledene erven.
 2. De overledene had geen echtgenoot, maar laat kinderen achter: de kinderen erven in gelijke delen.
 3. De overledene laat een echtgenoot achter: de langstlevende echtgenoot wordt de enige erfgenaam.
 4. De overledene laat een echtgenoot en kinderen achter: de langstlevende echtgenoot is slechts mede-erfgenaam naast de kinderen. Indien de overledene een echtgenoot en een kind achterlaat, dan krijgt de langstlevende echtgenoot de helft van de nalatenschap en het kind de andere helft. Als er meerdere kinderen zijn, dan moet de nalatenschap in gelijke delen gedeeld worden tussen de echtgenoot en de kinderen, maar dan moet de echtgenoot minstens 25% van de erfrechtelijke massa krijgen.

Binnenkort komen er Europese regels, waarbij u zelf kunt aangeven welk rechtssysteem van toepassing is als u komt te overlijden (met testament). Laat u bij een emigratie altijd adviseren, soms is het verstandig om in Nederland een testament op te stellen.

De fictie bij emigratie

De Nederlandse wetgeving inzake schenken en erven (de Successiewet) stelt dat een erflater met de Nederlandse nationaliteit die komt te overlijden binnen 10 jaar na zijn of haar emigratie uit Nederland bij zijn overlijden geacht wordt in Nederland te wonen (artikel 3 successiewet). Deze fictie geldt voor de schenk- en erfbelasting en is een antimisbruikbepaling met een veel te lange periode. Gedurende de eerste 10 jaar kunt u dus zowel te maken krijgen met Nederlandse en Portugese heffing. Lees meer...

Overige belastingen

 1. Inkomstenbelasting in Portugal (IRS-belasting): tarief 12% tot maximaal 46%).
 2. Verhuur woning in Portugal: niet-inwoners moeten een vast tarief van 25% betalen over onder meer huurinkomsten en winsten bij de verkoop van een (tweede) woning.
 3. Verkoop woning: over de boekwinst moet u 25% inkomstenbelasting betalen, soms is inwoner van Portugal worden een slimme oplossing.
 4. Box 3 heffing (IMI-belasting): tarief ongeveer 0,4% van de waarde.
 5. Omzetbelasting (IVA) in Portugal: 21%.
 6. Vennootschapsbelasting: 25%, bij winsten tot € 12.500: 12,5%.
 7. Aankoop woning: kosten en belastingen ongeveer 11%.

Praten kost niks

Een afspraak met onze fiscaal jurist op zijn kantoor kost niks. Voor Portugal kunt u in gesprek met de heer mr Dennis J.B. Jongbloed of de heer Joris Elfrink, stuur hiertoe een e-mail of bel 053 - 432 72 00.

U kunt via deze site ook een offerte aanvragen, binnen 48 uur heeft u een bericht in uw e-mailbox. Daarnaast kunt u via het terugbelverzoek een notaris of fiscaal jurist eenvoudig met u laten bellen. Wij willen u graag helpen en adviseren en stellen hierbij enkel uw belang voorop.

Bron:

De informatie is deels overgenomen van Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., Belastingtips.nl en de site van de Europese Unie.21 Mei 2012Waardeer het artikel Erfbelasting en pensioen in Portugal

Erfbelasting en pensioen in Portugal heeft een waardering van 8.5 / 10 punten met 13 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl