Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

De familiewereldreis, wie is de erfgenaam ?

Met enige regelmaat spreek ik cliënten die tezamen met hun kinderen en hun (aangetrouwde) partners een verre reis gaan maken. Hierbij komt steevast de vraag naar voren: "Wat gebeurt er als we met z'n allen uit het vliegtuig vallen?" Het antwoord op die vraag wordt voor een groot deel bepaald door de testamenten van de ouders, maar ook de regelingen van de kinderen hebben invloed.

De wet

Een aantal wettelijke bepalingen regelt deze kwestie. Uitgangspunt is dat men in leven moet zijn om te kunnen erven. Hieruit volgt dat men in een rampscenario binnen het gezin niet van elkaar erft. Als echter vastgesteld kan worden dat de aangetrouwde schoonzoon net even iets langer heeft geleefd, dan vererft alles naar zijn erfgenamen / familie. Als niet is vast te stellen wie als laatste is overleden, dan worden alle gezinsleden geacht op het zelfde moment te zijn overleden.

Rampenclausule

Het is verstandig om in het testament een regeling op te nemen waarin bepaald wordt wie de uiteindelijke erfgenamen zijn. Het is mogelijk om ieders familie voor de helft tot erfgenaam te benoemen, maar men kan ook een goed doel tot erfgenaam benoemen.

Dertig dagen clausule

Hierin wordt bepaald dat een erfgenaam die binnen 30 dagen komt te overlijden geen erfgenaam is. Door het opnemen van een dertig dagen clausule wordt bereikt dat het - nagenoeg gelijktijdig overlijden - geen effect heeft. De looptijd van deze bepaling is overigens vrij in te vullen, het is ook mogelijk om voor 15 of 90 dagen te kiezen.

Tweetrapsmaking

Een tweetrapsmaking werkt als volgt. Een kind erft vermogen van zijn ouders. Als het kind daarna komt te overlijden, bepaalt het testament van de ouders als volgt: Alles dat het kind niet heeft opgemaakt, vererft verplicht door naar diens broers of zusters. Ook is het mogelijk dit naar een andere erfgenaam of goed doel te laten vererven.

Regelingen van de kinderen

Om de regeling helemaal sluitend te maken, moeten ook de testamenten van de kinderen worden aangepast en deze moeten synchroon lopen met de regelingen van de ouders.

Belastingtip

Houd rekening met de belastingvrije bedragen die de erfgenamen binnen de rampenclausule kunnen krijgen. Hierdoor kan tot 40% erfbelasting bespaard worden.25 Mei 2012


Waardeer het artikel De familiewereldreis: wie is erfgenaam?

De familiewereldreis: wie is erfgenaam? heeft een waardering van 5.6 / 10 punten met 12 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl