Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Internationale estate planning

In Nederland is belasting verschuldigd over erfenissen of nalatenschappen. Veel klanten hebben hier problemen mee, immers er is over het gehele vermogen al meerdere keren belasting geheven. Via een emigratie kunt u erfbelasting over uw vermogen beperken tot 0%. Met name voor ondernemers is dit een zeer aantrekkelijke optie, omdat via een emigratie ook de zogenaamde box 2 heffing (25%) kan worden voorkomen.

Wereldwijd kent 60% van de landen een gelijksoortige regeling. In 40% van de landen wordt dus geen erfbelasting geheven. Soms wordt er dan wel een gelijksoortige belasting geheven (een inkomstenbelasting bij overlijden). Soms kent het land geen erfbelasting, maar een bepaalde regio wel. Voorbeelden hiervan zijn Spanje, Zwitserland en Argentinië.

Erfbelasting in Nederland

De erfbelasting in Nederland bedraagt tussen de 10% en 40%, dit is afhankelijk van degene die zal verkrijgen. In Nederland wordt erfbelasting geheven over het vermogen (de nalatenschap) van degene die op het moment van zijn overlijden in Nederland woonde (of nog geen 10 jaar uit Nederland weg is, de fictiebepaling). Een deel van de erfenis is vrijgesteld, hoe nauwer de verwantschap, des te hoger de vrijstelling.

Afspraken tussen landen

Er zijn over erfbelasting vrijwel geen afspraken gemaakt tussen de diverse landen. Nederland heeft ruim 100 verdragen gesloten over inkomstenbelasting en minder dan 10 over de erfbelasting. Hierdoor kan er soms dubbele heffing voorkomen. Dit komt met name voor als een persoon die in Nederland woont vermogen nalaat aan een persoon die in het buitenland woont. Dit komt ook voor als een persoon in Nederland woont en vermogen in het buitenland heeft. Het besluit voorkoming dubbele belasting uit 2001 zal veelal een oplossing bieden voor de Nederlandse inwoner.

Erfbelasting voorkomen

Als u erfbelasting in Nederland wilt voorkomen door een emigratie, moet u tijdig weg gaan. Nederland zal u nog 10 jaar volgen, tenzij u de nationaliteit van uw nieuwe woonland zou aannemen en geen Nederlander meer bent. Door deze 'woonplaatsfictie' heft Nederland dus over de volledige nalatenschap.

Internationaal privaatrecht

Als een Nederlander trouwt met een buitenlandse of een vakantiewoning in het buitenland koopt, hebben we al te maken met internationaal privaatrecht of internationale estate planning.  De huwelijkse voorwaarden of uw testament blijven dan (te) vaak niet in stand of werken anders uit. Veel voorkomende zaken binnen onze praktijk zijn dan:

  • Welk land mag en zal heffen bij overlijden?
  • Zijn de huwelijkse voorwaarden van mijn Nederlandse notaris van toepassing?
  • Geldt de Nederlandse wetgeving of de buitenlandse?
  • Wordt er in het buitenland ook geheven of alleen in Nederland?
  • Welk recht is van toepassing bij een echtscheiding?


17 Feb 2012Waardeer het artikel Internationaal

Internationaal heeft een waardering van 9.1 / 10 punten met 46 beoordelingen.naar boven
U bevindt zicht hier :
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl