Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Executeur en zwart geld

Sinds 2012 zijn alle executeurs verplicht om een aangifte erfbelasting in te dienen, vroeger was dit een taak voor erfgenamen. Dit geldt niet voor de zogenaamde begrafenisexecuteur, maar voor alle andere executeurs geldt dit wel. Een executeur is hoofdelijk aansprakelijk (met zijn eigen vermogen) voor de door hem ingediende (en getekende) aangiften. De executeur moet dus aangifte doen en mag dit niet meer overlaten aan de erfgenamen. Als de executeur weet dat er zwart geld in de boedel zit, moet hij dit melden. Als de Belastingdienst hier achter zou komen, is de executeur privé aansprakelijk voor de ontstane belastingschulden, deze kunnen zomaar meer zijn dan de nalatenschap.

Executeur, aansprakelijkheid en belastingfraude

Een achtergrond voor de (ruimere) aansprakelijkheid van de executeur is het voorkomen van belastingfraude, zoals het niet melden van zwart geld door de executeur. In het verleden kon een (buitenlandse) executeur zwart geld buiten de boedel laten en gewoon een aangifte erfbelasting indienen. Na 12 jaar kon de Belastingdienst de heffing over het zwart geld niet meer navorderen en kon het geld belastingvrij worden uitbetaald aan de erfgenamen. De wet is mede daarom zo aangepast dat deze Edelweiss-route niet meer werkt, de erfbelasting zal niet verjaren. De extra wijziging voor de executeur zorgt ervoor dat hij of zij aansprakelijk is en blijft voor de heffing over het zwart geld.

In eerste instantie zal de Belastingdienst de erfgenamen aansprakelijk stellen en de navorderingsaanslag (met soms 300% boete!) bij hen opleggen. Als de erfgenamen niet willen of kunnen betalen, zal de Belastingdienst de executeur aanspreken en aansprakelijk gaan stellen. De wet gaat ervan uit dat executeur de informatie over de zwarte rekeningen bezat en opzettelijk heeft verzwegen. De executeur moet dit vooringenomen standpunt weerleggen door aan te tonen dat hij het niet wist en zijn best heeft gedaan om alle informatie te krijgen.

Taken executeur

De executeur (beheersexecuteur) heeft een aantal taken, de belangrijkste zijn:

  1. Regelen van de begrafenis of crematie.
  2. Maken van een boedelbeschrijving (basis voor de aangifte erfbelasting en de uiteindelijke verdeling).
  3. Afwikkelen nalatenschap en betalen schulden, erfbelasting, begrafenis- / crematiekosten, etc.
  4. Verkopen van zaken, zoals auto en woning.
  5. Afleggen van verantwoording van de erfgenamen (goed administreren en verstandig ook tussentijds informeren).

Vragen over zwart geld in een erfenis

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u een afspraak omtrent het aangeven van zwart geld, de belastingheffing over zwart geld of uw risico's, neem dan gerust contact op. Wij hebben tientallen cliënten geadviseerd bij het inkeren van buitenlands vermogen. U kunt mij ook een email sturen.9 Jul 2012Waardeer het artikel Executeur en zwart geld

Executeur en zwart geld heeft een waardering van 9.2 / 10 punten met 12 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl