Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Landgoederen fiscaal bekeken

Bij een landgoed denkt men al snel aan een statig landhuis met vele hectaren bos en landerijen. Fiscaal ligt dit anders: een terrein van vijf hectare is al voldoende om fiscaal de status van Natuurschoonwet (NSW-) landgoed te verkrijgen. Deze status is aantrekkelijk vanwege de subsidiemogelijkheden en de fiscale voordelen.

Fiscale faciliteiten

Als een landgoed eenmaal een gekwalificeerd NSW-landgoed is, kan gebruik worden gemaakt van de volgende faciliteiten:

  • Overdrachtsbelasting: geen overdrachtsbelasting verschuldigd bij de aankoop.
  • Inkomstenbelasting box 3: de waarde van onbebouwde eigendommen is voor de eigenaar vrijgesteld in box 3.
  • Volgens een besluit uit 2011 kan een ook een bloot eigenaar onder omstandigheden een NSW rangschikking krijgen.
  • Schenkings- en successierecht: bij vererving of schenking van het landgoed wordt 50% van de bestemmingswaarde in aanmerking genomen. De bestemmingswaarde bedraagt 80% van de werkelijke waarde. Als het landgoed is opengesteld, wordt de waarde zelfs op nihil gesteld; het blijft dus zonder belastingheffing in de familie. Het landgoed moet dan wel minimaal 25 jaar in bezit van de familie blijven.
  • Inkomstenbelasting box 1: lagere waardering bij toepassing huurwaardeforfait.
  • Onroerende zaaksbelasting: door lagere waardering is minder OZB en waterschapsheffing verschuldigd.
  • Vennootschapsbelasting: een landgoed-B.V. is (onder voorwaarden) geen vennootschapsbelasting over de winst verschuldigd.
  • Landgoederen moeten in beginsel in Nederland gelegen zijn, maar de Rechtbank Zutphen heeft deze beperking in november 2011 in strijd met het vrije verkeer geacht. Lees hier meer.

Voorbeeld

Een neef erft van zijn tante haar NSW-landgoed ter waarde van € 2.000.000. De neef moet over € 800.000 (de helft van de bestemmingswaarde) successierechten betalen. Indien het landgoed is opengesteld voor publiek, kan de waarde van het landgoed, onder voorwaarden, op nihil worden gesteld. Het tarief voor een neef is normaal gesproken 30% - 40%. Als hij in plaats van een NSW-landgoed een effectenportefeuille van € 2.000.000 zou erven, bedraagt de erfbelasting bijna € 800.000; bij een gedeeltelijk opengesteld landgoed is deze heffing maar iets meer dan € 300.000 en bij een volledig opengesteld landgoed zelfs € 0.

Tenslotte

Een landgoed is zeker niet voor iedereen weggelegd. Voor oudere mensen is het echter een geweldig planningsinstrument om vermogen fiscaal voordelig in de familie te houden. Wellicht dat u eens kunt overwegen een oud landgoed te kopen. Dit knapt u met subsidies op en middels de faciliteiten kunt u dit vermogen zonder teveel heffing in de familie houden.

Nadere informatie

U kunt contact opnemen met a.vermeer@jongbloed.tv.9 Feb 2012Waardeer het artikel NSW landgoed als planningstool

NSW landgoed als planningstool heeft een waardering van 9.2 / 10 punten met 5 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl