Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Vergeten testament

In De Telegraaf stond een bijzonder stuk over een "vergeten" testament.
Lees hier het artikel.

Een testament dat in 1967 is opgesteld, heeft in 2011 geen rechtskracht meer. Dat geldt natuurlijk niet in alle gevallen, maar het geeft wel te denken.
In mijn notarispraktijk heb ik ook eens een dergelijk geval meegemaakt. Een man maakt in 1973 een testament waarin hij zijn (toenmalige) vrouw en kinderen gezamenlijk tot zijn erfgenaam benoemt. In 1979 loopt het huwelijk op de klippen. In 2007 gaat hij samenwonen, maar krijgt vrij snel daarna een terminale ziekte. Op zijn sterfbed treedt hij opnieuw in het huwelijk. Na zijn overlijden kreeg zijn vrouw het bericht dat niet zij, maar de drie kinderen uit het eerdere huwelijk erfgenaam waren. Zij erfde niets.

Naar aanleiding van het verhaal in De Telegraaf bedacht ik me of deze zaak niet voor de rechter gebracht had moeten worden. Ik denk het niet, in onderling overleg is - ook fiscaal - veel te regelen.

Notaristip

  • Laat iedere vijf jaar het testament controleren. Als uw testament in orde is, zal een goede notaris voor de APK niets rekenen.
  • Bij grote gebeurtenissen in uw leven, zoals huwelijk, het opstarten van een eigen onderneming, echtscheiding en dergelijke is het zeker goed om uw testament te laten keuren.

Belastingtip

Ook met een vergeten testament is fiscaal voordeel te behalen. Het vraagt een stuk creativiteit van de belastingadviseur en een meedenkende notaris, maar het kan. In mijn dossier is er toch zo'n € 15.000 erfbelasting bespaard.25 Mei 2012Waardeer het artikel Vergeten testament

Vergeten testament heeft een waardering van 10 / 10 punten met 2 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl