Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Tweetrapsmaking een slim testament

Het Radar testament, fideï commis of tweetrapsmaking, een veelbesproken testament dat prima kan werken bij het beschermen van uw familievermogen of het beschermen van vermogen na een echtscheiding. Via een tweetrapsmaking regeert de erflater feitelijk over zijn graf heen, niks mis mee maar laat het u wel goed uitleggen.

Erfbelasting besparen en tweetrapsmaking

Veel klanten van ons kantoor laten een testament opstellen om een aantal redenen:

  1. erfbelasting besparen;
  2. flexibiliteit bij gewijzigde wetgeving;
  3. beschermen vermogen.

Sinds 2010 is de tweetrapsmaking weer hip en wordt hierover veel geadviseerd, dit kwam met name door een uitzending van het Tros-programma Radar. De tweetrapsmaking is een speciale regeling in een testament, feitelijk kent dit enkele belangrijke onderdelen:

  • Trap 1: er worden één of meerdere personen als erfgenaam of verkrijger benoemd, dit onder een ontbindende voorwaarde, bijvoorbeeld overlijden (eerste verkrijger is de bezwaarde).
  • Trap 2: er worden één of meerdere personen als erfgenaam of verkrijger benoemd, dit echter onder een opschortende voorwaarde (tweede verkrijger is de verwachter).
  • Trap 3: de 2e trap moet de 1e trap overleven, dus is trap 1 dood, dan komt trap 2 in beeld. De erflater (de insteller) kan bepalen dat het recht om iets te krijgen eindigt bij faillissement, overlijden of in andere gevallen (scheiden, etc.).

De erflater kan er zelfs voor kiezen om nog voor een vierde en vijfde trap te kiezen. Uiteindelijk (ver)krijgen de bezwaarde en de verwachter beiden van de erflater.

Beschermen familievermogen en tweetrapsmaking

Een testament met een tweetrapsmaking kan bijvoorbeeld worden gebruikt om uw familievermogen te beschermen. Stel dat u vermogen van uw ouders hebt ontvangen en dat uw partner geen vermogen heeft. Als u komt te overlijden, dan wilt u dat uw partner netjes en verzorgd achterblijft. U heeft geen kinderen of kleinkinderen. Het is niet de bedoeling dat uw vermogen na het overlijden van uw partner naar haar / zijn familie gaat. U neemt een zogenaamde tweetrapsmaking in uw testament op, in uw testament geeft u aan wat er met uw vermogen moet gebeuren als uw partner ook komt te overlijden.

Echtscheiding en tweetrapsmaking

Een zogenaamd echtscheidingstestament kan ook prima gecombineerd worden met een tweetrapsmaking. Na een echtscheiding willen de meeste mensen niet dat hun vermogen naar de ex-echtgenoot gaat. Bij uw overlijden gaat uw vermogen echter naar uw kinderen en van hieruit kan het weer naar uw ex-echtgenoot / -partner (bij vroegtijdig overlijden van uw kinderen zonder dat ze zelf kinderen of een partner achterlaten). Via een tweetrapsmaking kunt u dit voorkomen, eventueel te combineren met bewind of een voogd. In uw testament stelt u vast dat bij overlijden van één van uw kinderen (de bezwaarde) uw andere kind (de verwachter) dit vermogen krijgt. Dit kan dan weer anders zijn als uw kind zelf kinderen nalaat of indien uw zoon of dochter 18 jaar of ouder is.

Belasting besparen en tweetrapsmaking

Een tweetrapsmaking of tweetrapstestament kan ook prima werken als uw vermogen met name bestaat uit stenen (woning, vakantiewoning, etc.) en niet uit geld of aandelen aan de beurs. Door een tweetrapsmaking hoeven de kinderen bij uw overlijden nog niks te betalen en komt dit pas in beeld als ook de langstlevende partner is komen te overlijden. Via deze route bespaart u niet direct erfbelasting, maar u kunt het wel langer uitstellen. Als er weinig geld / liquiditeit is, kan dit een oplossing zijn.

Belasting berekenen bij een tweetrapsmaking

Bij een normaal testament met een tweetrapsmaking verkrijgt de 2e trap bij overlijden van de erflater nog niets. De erfbelasting wordt berekend bij de 1e trap in het jaar dat wordt verkregen. De verwachter krijgt het vermogen waarschijnlijk in twee delen en in verschillende jaren na het overlijden van de erflater / insteller en tevens na overlijden van de bezwaarde (1e trap). Deze verkrijging moet worden gezien als één verkrijging. Vorenstaande is nog eens door het Gerechtshof Amsterdam bevestigd op 2 februari 2012, nummer 10.00561. Nadeel van deze zienswijze is één  vrijstelling erfbelasting en een progressief tarief. Er loopt nog cassatie tegen deze uitspraak, dit zal in 2013 wel duidelijk worden.24 Nov 2012Waardeer het artikel Tweetrapsmaking slim testament

Tweetrapsmaking slim testament heeft een waardering van 7.1 / 10 punten met 8 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl