Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Testament voor alleenstaanden

Er zijn diverse soorten testamenten. Sommige mensen zien door de bomen het bos dan niet meer. In dit artikel een toelichting op het testament voor alleenstaanden.

Geen testament en alleenstaande

Als uw partner reeds is overleden, dan gaat uw volledige vermogen bij uw overlijden naar uw kinderen. Als er geen kinderen zijn, dan moet de notaris op zoek naar erfgenamen. Dit zijn dan uw ooms, neven, nichten, etc. De notaris moet dan op zoek naar erfgenamen tot in de 6e lijn. Als de notaris deze mensen niet kan vinden, dan gaat uw vermogen naar de Nederlandse staat.

Testament voor alleenstaanden

Een alleenstaande kan er beter voor kiezen om zelf een testament op te stellen, dit voorkomt veel zoekwerk en problemen. De alleenstaande is volledig vrij om te bepalen waar het vermogen naar toe mag gaan na zijn of haar overlijden. Om erfbelasting te voorkomen, zou u veel mensen € 2.000 kunnen geven (via een legaat). Dit bedrag valt dan in de vrijstelling en de erfgenamen hoeven dan geen belasting te betalen. Het is verstandig om in uw testament een executeur aan te wijzen, deze persoon zal dan uw testament afwikkelen en zorgen dat alles goed wordt geregeld. U kunt ook overwegen om uw nalatenschap (deels) te geven aan goede doelen.

Vragen over testament voor alleenstaanden

Een testament is niet altijd de beste optie en wellicht is de hierboven omschreven toelichting niet helemaal gelijk aan uw situatie. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de notariële en fiscale gevolgen van hun situatie. Dit komt doordat overlijden en financiële zaken liever niet worden besproken of omdat men denkt dat de adviseur (accountant / notaris / fiscaal jurist) er vast wel naar zal kijken.

Wij bieden daarom altijd een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor aan. In dit gesprek controleren wij uw financiële situatie, uw testament of andere zaken. Als u al jaren geleden een testament heeft laten maken en uw inkomens-, vermogens- of gezinssituatie is gewijzigd, dan is de kans groot dat uw testament niet meer voldoet. Nog belangrijker is dat u de zaken beter kunt regelen en hiermee ook nog belasting kunt besparen en ruzies kunt voorkomen. Aarzelt u dus niet om ons te bellen of een offerte aan te vragen.

Als u vragen of opmerkingen heeft over de erfenis, het verwerpen van een erfenis, de inzage in een testament, de aangifte erfbelasting, etc., kunt u zonder verdere verplichtingen onderstaand vragenformulier invullen. U krijgt dan binnen 48 uur bericht van onze notaris of fiscaal jurist. 

Service van de notaris of fiscaal jurist

Soms willen cliënten liever een gesprek thuis, op hun bedrijf of in het weekend. Het maakt ons niets uit, dit regelen wij graag voor u. Als u aangeeft waar en wanneer u de bespreking zou wensen, dan houden wij hier rekening mee. 

Betrouwbaarheid en vertrouwen

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld en elke partner zal u eerst een offerte aanbieden dan wel zonder verdere kosten uw vraag beantwoorden. U kunt ons geheel vrijblijvend een email sturen of via de site uw eigen akte ontwerpen.7 Nov 2012Waardeer het artikel Testament voor alleenstaanden

Testament voor alleenstaanden heeft een waardering van 8.8 / 10 punten met 6 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl