Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Radar testament

In 2010 ging een televisie programma (Tros Radar) over de erfbelasting. In dit programma is met name gesproken over nalatenschappen met woningen met een substantiële overwaarde en de gevolgen hiervan voor de erfbelasting. De kinderen moesten bij een langst levende testament veel erfbelasting betalen terwijl er meestal geen geld was om dit te betalen. Notarissen kregen veel telefoontjes over dit zogenaamde Radar probleem en de oplossing, het Radar testament.

Voorbeeld Radar testament  

Tamara en Henk hebben een eigen huis met een waarde van 480.000 euro. De hypotheek is volledig afgelost in een periode van 20 jaar. Tamara in Henk hebben 2 kinderen, Max en Jan. Ze zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Ze hebben een langstlevende testament opgesteld. Henk komt plotseling te overlijden. Tamara erft het huis maar heeft volgens het erfrecht recht op 50% en een kindsdeel. Dit is dan 240.000 euro en 80.000 euro. De kinderen krijgen elk dus ook 80.000 euro met een vrijstelling van zo'n 19.000 euro. Ze moeten dus per kind zo'n 6.000 euro betalen. Dit geld is er niet.

Oplossing langstlevende testament het radar testament

De heffing van in totaal 12.000 euro kan eenvoudig worden voorkomen door een zogenaamd twee traps testament of Radar testament. In een twee trapstestament staat duidelijk opgenomen dat de langstlevende partner enig erfgenaam is. In dat geval hoeft er over de woning geen erfbelasting te worden betaald. De kinderen krijgen een soort opschortend recht op de langst levende echtgenoot, dit krijgen ze pas als de langstlevende is komen te overlijden. Bij overlijden van de langstlevende (in het voorbeeld Tamara) krijgen de kinderen een deel via het testament van Henk en de andere helft via het testament van Tamara. De kinderen kunnen 2 keer gebruik maken van de vrijstelling van ruim 19.000 euro en kunnen ook 2  keer gebruik maken van het laagste instaptarief van 10%. Voordeel is ook dat de kinderen dan ook echt het huis krijgen, dit kunnen ze dan verkopen. Lukt dit niet direct dan kunnen ze in ieder geval 2 jaar uitstel van betaling krijgen (wel rente betalen aan de belastingdienst). Eventueel kunnen de kinderen een hypotheek vestigen op de woning die ze erven.

Estateplanningstip van de notaris

Bij vermogens die hoofdzakelijk bestaan uit onroerende zaken is het tweetraps testament een redelijke optie. Bij grotere vermogens of vermogens waarbij ook geld zou vererven is dit testament niet de beste optie. Laat u hierover adviseren door een notaris, u zou bijvoorbeeld een combinatie testament kunnen overwegen.14 Jun 2012Waardeer het artikel Radar testament

Radar testament heeft een waardering van 9.7 / 10 punten met 6 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl